Σημαντική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, σχετικά με την αναγκαιότητα φορολόγησης των καταθέσεων εξωτερικού.

Ειδικότερα ο κ. Παρασύρης παραπέμπει στην ερώτηση του, σε πρόσφατη παρέμβαση του επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, με την οποία έθεσε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ προ των ευθυνών τους, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι άμοιρα ευθυνών στο θέμα της φοροδιαφυγής που μαστίζει την Ελλάδα .

Ο κ Κον Μπεντιτ ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής ευρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο και αναρωτήθηκε κατά πόσον σαν πρώτο μέτρο μπορεί να ζητηθεί το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζες τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Έτσι θα μπορούσαν να εξακριβωθούν εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί.

Ο επικεφαλής των Πρασίνων έθεσε το ερώτημα για την άρση του απόρρητου και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Ο τελευταίος στην απάντηση του άφησε τελικά να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα τις πληροφορίες που θέλει, εφόσον τις ζητήσει από άλλη χώρα – μέλος.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι λόγω της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι δυνατόν, εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα να της δοθούν – από άλλα κράτη μέλη- οι πληροφορίες που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Κατόπιν τούτων ζητάει ο κ. Παρασύρης να ζητηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία από ευρωπαϊκές τράπεζες για τις ελληνικές καταθέσεις προκειμένου να γίνει έλεγχος για πιθανή φοροδιαφυγή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook