Τον κίνδυνο του δραστικού περιορισμού των επενδύσεων-εργασιών της στον κόλπο της Καβάλας με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις θέσεις εργασίας, αναδεικνύει η Energean Oil & Gas, κάνοντας λόγο για επιχειρούμενη αιφνιδιαστική νομοθετική κατάργηση δικαιωμάτων της.

Η εταιρεία, που μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 120 εκατ. ευρώ στην Καβάλα έχοντας θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι το 2014, έχει επισημάνει ότι η προτεινόμενη νομοθετική μεταβολή της αφαιρεί τη δυνατότητα μετατροπής της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας σε άδεια για την πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

«Η Energean Oil & Gas, το 2008, όταν εξαγόρασε τα δικαιώματα της Kavala Oil, στηρίχθηκε στην ισχύουσα συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη για τη δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας εκμετάλλευσης με άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς -εκτός των άλλων- η συγκεκριμένη διάταξη (η οποία θεσπίστηκε πολύ πριν την εξαγορά της Kavala Oil) αντιπροσωπεύει μία συνήθη πρακτική, τόσο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και παγκοσμίως» υπενθυμίζει η διοίκηση της εταιρείας.

Ενδιαφέρον

«Ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία, ξεκίνησε τη διερεύνηση για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης επένδυσης, ξαφνικά διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον άλλων εταιρειών -ιδιωτικών και κρατικών συμφερόντων- για την υλοποίηση του έργου, παρά το γεγονός ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια δεν είχε υπάρξει η παραμικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος», επισημαίνει χαρακτηριστικά η επιχείρηση.

Τέλος η Energean δηλώνει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2008 με το ελληνικό δημόσιο, ανέλαβε τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Kavala Oil προς τρίτους, ήτοι 13.176.442 ευρώ, καθώς και τη διατήρηση 265 θέσεων εργασίας (με 38 εκατ. ευρώ ετήσιο κόστος) και με την προοπτική της υλοποίησης της επενδυτικής πρότασης για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Τέλος το 2010 τα κέρδη EBITDA της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ έναντι ζημίας 3 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, ενώ οι ενοποιημένες ζημίες προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν στα 17,8 εκατ. ευρώ από 21,2 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας στα 6,2 εκατ. ευρώ από 16,9 εκατ. ευρώ.

Οι υψηλές φορολογικές ζημίες προκύπτουν από τον ν2779/1999 (σύμβαση) για την αναγκαστική απόσβεση των επενδύσεων εντός της τρέχουσας χρήσης.

To 2010 οι τμές του αργού πετρελαίου ενισχύθηκαν στα 80 δολάρια το βαρελι κατά μέσον όρο, από 63 δολάρια το βαρέλι το 2009. Αυτό οδήγησε σε επενδύσεις για έρευνα και παραγωγή και κατ\’ επέκαση στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους.

imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook