Ανάπτυξη τουλάχιστον 2,5% μπορεί να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2015, με δεδομένη την τρέχουσα τιμή πετρελαίου, σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βασικοί, όμως, παράγοντες προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι να υπάρξει άρση της αβεβαιότητας και να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί και η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Επίσης η ΤτΕ – η οποία κατέθεσε, σήμερα, τη συγκεκριμένη έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής και στο υπουργικό συμβούλιο – αναμένει η ανάπτυξη φέτος να φθάσει το 0,7%, ενώ θα υπάρξει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Θετικές προοπτικές για το 2015

Η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2015, καθώς αναμένει βελτίωση της επενδυτικής ζήτησης αλλά και ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Σχετικά με τη θετική πορεία των επενδύσεων, παράγοντες στήριξης θα είναι η ορθή αξιοποίηση της ρευστότητας του ΕΣΠΑ αλλά και των χρηματοδοτήσεων που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η επίτευξη προόδου στην κατασκευή έργων υποδομής και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2015 είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και η παράλληλη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης της κατανάλωσης, καθώς και η προβλεπόμενη σταθεροποίηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Δημοσιονομική πειθαρχία

Παράλληλα η ΤτΕ ξεκαθαρίζει ότι όλες οι θετικές προοπτικές της οικονομίας για να “γίνουν πραγματικότητα” θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένοι κίνδυνοι τόσο διεθνείς όσο και εγχώριοι. Ως εκ τούτου “η οικονομική πολιτική θα πρέπει παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με σκοπό την οριστική έξοδο από την κρίση».

Κατά την τράπεζα θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ακόλουθα σημεία:

– Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί η ευελιξία των τιμών και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
– Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.
– Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.
– Συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις.

«Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει πολλά σημάδια βελτίωσης. Αν διατηρηθεί αυτή η δυναμική, είναι πλέον πολύ πιθανή η επάνοδος της οικονομίας σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά τα επόμενα χρόνια» και προστίθεται ότι “πρέπει η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα και με αποφασιστικότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να μειωθεί η αβεβαιότητα για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο σε ένα περιβάλλον συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών φορέων ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια».

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

«Θα πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα ύπαρξης εκείνων των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας οι οποίες δεν δικαιολογούνται με κριτήρια κοινωνικά ή/και αναπτυξιακά. Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις»,προστίθεται στην έκθεση της ΤτΕ. Παράλληλα η ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” χαρακτηρίζεται ως βασική προτεραιότητα, με την έκθεση να τονίζει ότι οι επιλογές για τη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνητρα για αθέτηση οφειλών στους δανειολήπτες που έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να αποπληρώσουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook