Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε την Παρασκευή την πεποίθηση ότι ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί έως τα τέλη Ιουνίου.
«Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο. Πρώτον, στην Ελλάδα, σε ένα πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής αστοχίας το 2011 και είναι μια αρκετά σημαντική προσπάθεια», είπε.
«Εργαζόμαστε και σε κάποιου είδους συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί χρεωκοπία ή πιστωτικό επεισόδιο. Εργαζόμαστε για επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ελλάδα. Όπως και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη του μήνα. Είμαι σίγουρος», τόνισε.
Εν τω μεταξύ την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η δυνατότητα αναμόρφωσης του ελληνικού χρέους, με τη συναίνεση των ιδιωτών πιστωτών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Ελλάδας συζητείται κάτι ανάλογο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης».
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουνίου, σημείωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το ελληνικό χρέος. 
Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η συζήτηση έγινε στη βάση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν συζητήσεις, ώστε η επόμενη δόση του δανείου να μπορεί να εκταμιευθεί στις αρχές Ιουλίου». 
Συνεχίζοντας, ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε».
Σε αυτή τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της Ευρωζώνης», ανέφερε. 
Τέλος, ερωτηθείς για το Συμβούλιο Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου, απάντησε ότι πρόκειται για ένα άτυπο δείπνο εργασίας των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με αντικείμενο την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση, το οποίο αποτελεί τον «θεμέλιο λίθο» της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους και έπρεπε, είπε, να είχε ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook