Η Κροατία ξεπέρασε σήμερα και το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές συνομιλίες και να οριστεί η ημερομηνία ένταξής της στα μέσα του 2013.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να κλείσουν τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αυτό ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου του 2013», τόνισε ο Μπαρόζο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαρόζο-Κόσορ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Κροατίας, η οποία επισκέπτεται το Λονδίνο και τη συνεχάρη προσωπικά για την ιστορική μέρα, καθώς σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κλείσιμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Ζάγκρεμπ με την ΕΕ.

Ο κ. Μπαρόζο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης εξήρε τη συμβολή της πρωθυπουργού της Κροατίας στο κλείσιμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κ. Κόσορ ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγνώριση όλων των προσπαθειών της κροατικής κυβέρνησης και των αποτελεσμάτων, τα οποία η Κροατία πέτυχε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Στη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κ. Κόσορ τόνισε ότι και μετά τις διαπραγματεύσεις η Κροατία θα συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. ο Χ. Σβόμποντα

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κροατία, Χάνες Σβόμποντα, χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σβόμποντα τόνισε ότι είχαν ασκηθεί πιέσεις στην Κροατία για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Στη διάρκεια των διάφορων επισκέψεών μου στη χώρα είχαν ευκαιρία να διαπιστώσω τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η Κροατία για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και ζήτησε συνεπή εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει υιοθετηθεί.

Η Κροατία είναι σημαντικός οικονομικός εταίρος της Αυστρίας και συνεπώς η προσχώρηση της Κροατίας είναι προς όφελος πολλών Αυστριακών, επισήμανε ο κ. Σβόμποντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook