Οι μικροί ναυτοπρόσκοποι των Χανίων, είχαν μια καταπληκτική ευκαιρία. Να φτιάξουν μια δική τους παραδοσιακή Χανιώτικη μπουγάτσα, να την ψήσουν και μετά να την απολαύσουν.

Όλα αυτά στο πλαίσιο παιδαγωγικού προγράμματος των προσκόπων των Χανίων με το οποίο επιδιώκεται να σύνδεση του παιχνιδιού με την γνώση και με την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε πως περιγράφουν οι ίδιοι την μοναδική εμπειρία τους.

«Παιχνίδι σημαίνει γνώση. Το ρητό των ενήλικων εθελοντών της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων ήταν ανέκαθεν αυτό και έτσι εφαρμόστηκε για ακόμα μια φορά με την επίσκεψη μας στο φημισμένο εργαστήριο μπουγάτσας «Ιορδάνης».

35 λυκόπουλα, 80 λεπτά και πολύ μεράκι ήταν αρκετά για να παρασκευαστεί η μεγάλη μας μπουγάτσα.

Σκοπός του προσκοπικού-παιδαγωγικού προγράμματος της 2ης Αγέλης Ναυτοπροσκόπων Χανίων είναι να συνδέεται με την κοινωνία, η οποία αποτελεί και μέρος της. Αυτό έλαβε χώρα για άλλη μια φορά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014. Η κα. Ιωάννα και το εργαστήριο της μας υποδέχτηκε στις 13:30 και μας έδειξε την τέχνη της μπουγάτσας, όπως γίνεται εδώ και 90 χρόνια στην πόλη των Χανίων. Ανοίξαμε φύλλο, ζυγίσαμε και απλώσαμε τη γέμιση, τυλίξαμε και ψήσαμε την μπουγάτσα, την σερβίραμε και τέλος την απολαύσαμε.

«Βοηθήστε το παιδί που βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιας δραστηριότητας και δεν μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει.», είχε επισημάνει η Μαρία Μοντεσσόρι στις διδαχές της.

Οι προσκοπικές δράσεις συνοψίζονται στο μοντεσσοριανό τρόπο σκέψης. Δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν έμπρακτα διαφορετικές εμπειρίες και να μάθουν να λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω» και «μπορώ», επιτυγχάνεται μια σύμμετρη ανάπτυξη στην ψυχοσωματική τους διάπλαση. Στόχος ήταν και θα είναι να βγάζουμε χρήσιμους προς την κοινωνία πολίτες. Ενεργά, ηθικά, αποφασιστικά μέλη της κοινωνίας, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της.

Ο προσκοπισμός είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη σε μέλη κίνηση με 30 εκατομύρια παιδιά και ενηλίκους εθελοντές στην αγκαλιά του. Κάθε χρόνο η «παρέα» αυτή μεγαλώνει, η γνώση μέσα από το παιχνίδι, η ηγεσία μέσα από την υπευθυνότητα και οι εμπειρίες μέσα από την δράση είναι μερικά από τα σημαντικά στοιχεία που υφαίνουν τον προσκοπισμό στην σύγχρονη εκδοχή του. Ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, ενδιαφερόντων και θα είναι χαρά μας να τον δεχτούμε στον κόσμο του προσκοπισμού.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Ιωάννα και τον κ. Ιορδάνη που ανοίξανε το εργαστήριο τους για εμάς και ,επιπλέον, επιφυλασσόμαστε να συνεργαστούμε και με άλλους επιχειρηματίες της κοινωνίας των Χανίων με σκοπό την επίτευξη του προσκοπικού έργου.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook