Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ή «Παντελής» ή «Μιχάλης» ή «Φιλεντέμ», τα παρατσούκλια του, συνέδεσε το όνομα του με τ΄ Ανώγεια και τους Ανωγειανούς μέσα από τον κοινό αγώνα κατά του Ναζισμού τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.

Ο πρωταγωνιστής της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε εκτιμούσε ιδιαίτερα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, για τη λεβεντιά τους, το πάθος τους αλλά και για το χιούμορ τους.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του μιλούσε πάντα με θέρμη για την μεγάλη προσφορά των Ανωγειανών στον αγώνα κατά των Γερμανών, κατά του Φασισμού.

Τα αποτυπώματα του στα Ανωγειανό αόρι και στις αετοφωλιές των ανταρτών θα μείνουν για πάντα χαραγμένα θυμίζοντας το πέρασμα ενός πραγματικού φιλέλληνα που αγωνίστηκε με πάθος για τη λευτεριά κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, ο σύντεκνος του Αρχηγού Ιωάννη Δραμουντάνη ή Στεφανογιάννη, ο σύντεκνος των Ανωγειανών, πέρα από σπουδαίος πολεμιστής ήταν και μια μεγάλη μορφή της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας.

Διαφήμιζε την Ελλάδα όσο ελάχιστοι. Φίλος του Σεφέρη, έγραψε πολλά βιβλία, όπως « Η εποχή της δωρεάς» και «Ανάμεσα στα δάση και τα νερά» κ.α.

Η απώλεια του Πάτρικ Λη Φέρμορ, ειδικά σήμερα είναι πολύ μεγάλη, σε μια εποχή που ο φιλελληνισμός δοκιμάζεται.

Στους οικείους του, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλη η πόλις των Ανωγείων εκφράζουν τα βαθιά του συλλυπητήρια.

Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης
Δήμαρχος Ανωγείων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook