Οι απανταχού γατόφιλοι που είναι αλλεργικοί στο τρίχωμα των αγαπημένων τους κατοικιδίων μπορούν να ελπίζουν: επιστήμονες από τη Βρετανία αναπτύσσουν φάρμακο το οποίο θα σταματά τις αντιδράσεις και δεν θα περιορίζει απλώς τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Ερευνητές της σχολής Μοριακών Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ στη Βρετανία ανακάλυψαν τον τρόπο που τα ζώα προκαλούν αλλεργίες σε διαφορετικούς ανθρώπους, απομονώνοντας ένα συστατικό κυττάρου που σχετίζεται με τα σωματίδια του δέρματος της γάτας.

Η ανακάλυψη ρίχνει φως στον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και αντιδρά στα αλλεργιογόνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών για απλές αλλεργικές αντιδράσεις όπως το φτέρνισμα, μέχρι και πιο σοβαρές, όπως η κρίση άσθματος.

Ομάδα ανοσολόγων αναγνώρισε ένα συστατικό κυττάρου το οποίο ενεργοποιεί τις αλλεργικές αντιδράσεις στο επιθήλιο της γάτας, τα μικροσκοπικά σωματίδια στο δέρμα του ζώου τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα και πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως τα ακάρεα σκόνης.

Οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο του υποδοχέα φυσικής ανοσίας στην επιφάνεια των δενδριτικών κυττάρων τα οποία συναντώνται στο δέρμα, στη μύτη, στους πνεύμονες και στο στομάχι. Πρόκειται για τα πρώτα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που έρχονται σε επαφή με τα αλλεργιογόνα.

Οπως διαπιστώθηκε, ο υποδοχέας φυσικής ανοσίας είναι χρήσιμος προκειμένου ο οργανισμός να αναγνωρίσει τους πιθανούς ξένους εισβολείς αλλά και να προκαλέσει αντίδραση του οργανισμού. «Η καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης των αλλεργιογόνων και του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε αλλεργία είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή την εξουθενωτική κατάσταση» σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Αμίρ Γκαέμ Μαγκάμι.

tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook