Η αεροπορική εταιρία Qantas ακύρωσε σήμερα εσωτερικές της πτήσεις και αρκετές συνδέσεις με τη Νέα Ζηλανδία λόγω της ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα η οποία προέρχεται από το χιλιανό ηφαίστειο Πουγέγουε, ανακοίνωσε η αυστραλιανή εταιρία.

Ισχυροί άνεμοι μετέφεραν τέφρα σε απόσταση 9.400 χλμ.από το ηφαίστειο, πάνω από τον νότιο Ειρηνικό, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Το ηφαίστειο άρχισε να εκρήγνυται το Σάββατο 4 Ιουνίου.

Η Qantas ακύρωσε σήμερα όλες τις πτήσεις της προς και από το αυστραλιανό νησί της Τασμανίας (νότια) και τις συνδέσεις της μεταξύ της Αυστραλίας (Σίδνεϊ, Μελβούρνης) και της Νέας Ζηλανδίας (Κράιστσερτς, Κουίνσταουν και Ουέλινγκτον), πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

\”Επί του παρόντος είναι προγραμματισμένο μόνο για σήμερα\”, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι σχεδόν 1.500 επιβάτες ταλαιπωρούνται λόγω των ακυρώσεων αυτών. \”Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές\”, είπε.

Η Jetstar, η εταιρία χαμηλού κόστους θυγατρική της Qantas, ακύρωσε επίσης πτήσεις της σήμερα προς την Τασμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Virgin Australia και η Air New Zealand διατήρησαν το πρόγραμμα των δρομολογίων τους. Η νεοζηλανδική εταιρία ανακοίνωσε ότι προσαρμόζει τα δρομολόγιά της και το ύψος των πτήσεων των αεροσκαφών της ώστε να αποφεύγει το σύννεφο της τέφρας.

Οι αρχές της πολιτικής αεροπορίας της χώρας έχουν προειδοποιήσει ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να καλύπτει τον εναέριο χώρο της Νέας Ζηλανδίας επί τουλάχιστον μια εβδομάδα. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Χιλής προκάλεσε την ακύρωση πολλών πτήσεων στη Νότια Αμερική αυτή την εβδομάδα.

Το Πουγέγουε παρέμενε ανενεργό τα τελευταία 50 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook