Στροφή από το ιδιωτικό στο δημόσιο σχολείο παρατηρείται τη φετινή χρονιά, με τους γονείς να εγκαταλείπουν την πολυδάπανη ιδιωτική εκπαίδευση και να στρέφονται προς τη δωρεάν δημόσια, λόγω κρίσης.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία για το επόμενο σχολικό έτος θα είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα αναμένεται να υπερβεί ακόμα και το 15%.

Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ξεκίνησαν τις προεγγραφές σε μια προσπάθεια διερεύνησης των προθέσεων των γονέων έτσι ώστε να προγραμματίσουν και τις δικές τους ενέργειες όσον αφορά στην κατάρτιση των προγραμμάτων, αλλά και τη δύναμη των καθηγητών που θα απασχολήσουν.

Ακόμα και στα «μεγάλα» ονόματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης παρατηρείται μείωση στις προεγγραφές σε σχέση με την ήδη υποτονική περσινή χρονιά. Οι σχολικές μονάδες όμως, που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μικρές και μεσαίες, καθώς σε αυτές απευθύνεται ο μέσος πολίτης.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας στο newsbomb.gr τόνισε πως η τάση φυγής που παρατηρείται είναι πολύ μεγάλη χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση του ποσοστού.

«Το κύμα φυγής οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στην οικονομική κρίση και στο γεγονός ότι οι γονείς πλέον αδυνατούν να δώσουν επιπλέον χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών και δεύτερον στην αύξηση των διδάκτρων, τα οποία παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις. Τα δίδακτρα από το 2005 ανέβηκαν κατά 120%. Άρα πρέπει οι ιδιοκτήτες των σχολείων να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των τιμών».

Στάση αναμονής και προβληματισμός επικρατεί και στο υπουργείο Παιδείας μιας και το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης μεγάλου όγκου μαθητών από την ιδιωτική προς τη δημόσια εκπαίδευση θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των διδασκομένων. Να σημειωθεί ότι ο σχολικός Καλλικράτης με τις συνενώσεις, έχει ήδη επιβαρύνει τις σχολικές τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών.

Newsbomb.gr