Σηµαντικά κέρδη, που µπορούν να ξεπεράσουν σε αξία ακόµη και τα 500 ευρώ τον χρόνο, έχουν τη δυνατότητα να αποκοµίσουν όσοι αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις προσφορές των τραπεζών στις πιστωτικές κάρτες. Εντούτοις, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς µε επιτόκια που φτάνουν ακόµη και το 20% στο πλαστικό χρήµα είναι πολύ εύκολο το δώρο να µετατραπεί σε παγίδα.

Καθώς οι συναλλαγές που γίνονται µε πιστωτικές κάρτες φθίνουν µε σταθερούς ρυθµούς τους τελευταίους µήνες – µε την πτώση να ξεπερνά το 30% σε σχέση µε πέρυσι –, τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατααναζητούν τρόπους προκειµένου να αυξήσουν τον τζίρο τους.

Ετσι, επιστρατεύουν επιστροφές χρηµάτων που φτάνουν ακόµη και το 10% των αγορών, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, φθηνότερη βενζίνη και µια σειράαπό άλλες προσφορές, προκειµένου να ωθήσουν τους πελάτες τους στο να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές µε πιστωτικές κάρτες.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το πιο πρόσφατο παράδειγµα εµπορικής συνεργασίας είναι η σύµπραξη της Εθνικής Τράπεζας µε τα πρατήρια της Coral A.E., η οποία διαχειρίζεται τα πρατήρια της Shell. Με βάση τη συνεργασία αυτή, τα πρατήρια Shell θα µετέχουν στο πρόγραµµα επιβράβευσης πελατών της Εθνικής Τράπεζας «go National», µε κέρδος 3% για τους πελάτες της τράπεζας. ∆ηλαδή, οι κάτοχοι της κάρτας «go», οι οποίοι επιλέγουν να προµηθεύονται βενζίνη ή οποιαδήποτε άλλα είδη από πρατήρια της Shell, θα έχουν χρηµατικό όφελος 3% επί της αξίας της σχετικής αγοράς.

Πέρα από το συγκεκριµένο παράδειγµα, η πιο διαδεδοµένη µέθοδος επιβράβευσης προς εκείνους που χρησιµοποιούν συχνά την πιστωτική τους κάρτα είναι η επιστροφή µετρητών. Μάλιστα, οι τράπεζες έχουν ανεβάσει τον πήχυ στα σχετικά προγράµµατα, φτάνοντας ακόµα και το 10% επί της αξίας της συναλλαγής σε συγκεκριµένες επιχειρήσεις.

∆ηλαδή, αν για παράδειγµα ο πελάτης κάνει αγορές αξίας 500 ευρώ µε την πιστωτική του κάρτα, η τράπεζα του επιστρέφει έως και 50 ευρώ είτε σε µορφή δωροεπιταγής σε κάποια συνεργαζόµενη επιχείρηση (π.χ. σούπερ µάρκετ) είτε αφαιρώντας το ποσό αυτό από τον επόµενο λογαριασµό του. Σχετικά προγράµµατα «τρέχουν» µια σειρά από τράπεζες, όπως η Εθνική, η Eurobank, η Marfin και η Asπs Bank µεταξύ άλλων.

Παράλληλα, εξίσου δηµοφιλή είναι τα προγράµµατα επιβράβευσης µέσω συλλογής και εξαργύρωσης πόντων. Ανάλογα µε την τράπεζα και την επιχείρηση, το ύψος της αντα µοιβής µπορεί να ξεπεράσει ακόµα και το 30%υπό τη µορφήέκπτωσης σε αγορές. Σε άλλες περιπτώσεις ο πελάτης µπορεί νααποκτήσει ακόµα και εντελώς δωρεάν συγκεκριµένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είδη σούπερ µάρκετ, ηλεκτρονικές συσκευές, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, ακόµηκαι αεροπορικά εισιτήρια.

Τα προγράµµατααυτά σε πολλές περιπτώσεις χρησιµοποιούν και το chip που ενσωµατώνεται στις έξυπνες πιστωτικές νέας γενιάς, γεγονός που επιτρέπει στον πελάτηνα γνωρίζει ανά πάσα στιγµή τους πόντους που έχεισυλλέξει αλλά και µε τι δώρα καιπροσφορές µπορεί να τους ανταλλάξει. Προγράµµατα αυτού του τύπου διαθέτουνοι περισσότερες τράπεζες, όπως µεταξύ άλλων η Eurobank, η Εθνική και η Alpha Bank.

Δώστε πάγια εντολή ολικής εξόφλησης

Η πρακτική της επιβράβευσης των συναλλαγών είναι µια παλιά ιστορία που εφαρµόζεται σε ολόκληρο τον κόσµο. ετσι, οι καταναλωτές µπορούν να βγουν κερδισµένοι από την όλη ιστορία, αρκεί να µην πέσουν στην παγίδα να «κυνηγούν πόντους», αλλά να µην πληρώνουν τις οφειλές τους στα τέλη του µήνα. άν συµβεί αυτό, τα όποια κέρδη είναι «δώρο – άδωρο», καθώς οι τόκοι ξεπερνούν κατά πολύ τα οφέλη από την επιστροφή των χρηµάτων ή την εξαργύρωση των πόντων.

Μάλιστα, προκειµένου να «κοιµούνται ήσυχοι», µια καλή λύση για να αποφύγουν το χαράτσι και να κερδίσουν πραγµατικά, είναι να συνδέσουν – µε πάγια εντολή ολικής εξόφλησης – την πιστωτική τους κάρτα µε τον τραπεζικό λογαριασµό. ετσι, και τα οφέλη της επιβράβευσης θα αποκοµίσουν, αλλά και δεν θα πληρώσουν τους επαχθείς τόκους αφού ολόκληρο το ποσό θα εξοφλείται αυτόµατα, αρκεί βέβαια να διαθέτουν τα απαραίτητα χρήµατα στον λογαριασµό τους στο τέλος του µήνα.

thebest.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook