Ο νέος υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώτος των πρώτων, με τους περισσότερους σταυρούς βουλευτής, που αναλαμβάνει το πιο κρίσιμο υπουργείο της νέας κυβέρνησης, είναι σίγουρα το πρόσωπο των ημερών.

Ο ίδιος πολλές φορές στα social media αναφέρεται και στον άνθρωπο που είναι δίπλα του, τη διάσημη εικαστικό Δανάη Στράτου, ανεβάζοντας φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια.

Η Δανάη Στράτου εκτός από διάσημη καλλιτέχνης είναι και μέλος της γνωστής οικογένειας Στράτου που ίδρυσε την Πειραϊκή Πατραϊκή.

Οικογένεια Στράτου της Πειραϊκής Πατραϊκής

Πατέρας της είναι ο Φαίδων Στράτος, το όνομα του οποίου είναι συνυφασμένο με την ιστορική Πειραϊκή-Πατραϊκή, τη βιομηχανία βάμβακος που είχε ιδρύσει ο πατέρας του Σταμούλης Στράτος (1891-1963) με τον Χριστόφορο Κατσάμπα (1893-1984). Βέβαια, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή το 2013, ως πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως και του ΙΕΠΑΣ (Ινστιτούτου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας), είχε διευκρινίσει πως ο ίδιος ασχολήθηκε με θυγατρικές εταιρείες και ότι ο αδελφός του είχε αναλάβει τη διεύθυνση της ιστορικής εταιρείας.

Εικαστικός και η μητέρα της

Μητέρα της Δανάης Στράτου είναι η γνωστή γλύπτρια και εικαστικός Ελένη Πόταγα-Στράτου και παρά τις λίγες σχετικά εκθέσεις της, θεωρείται ένας αληθινός θρύλος της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Συγκαταλέγεται μεταξύ των αγαπημένων καλλιτέχνιδψν πολύ σημαντικών συλλεκτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με εκθέσεις-ορόσημα: δύο ατομικές σε γκαλερί (Αστρα και Ζουμπουλάκη), μία στην Ελληνοαμερικανική Ενωση και κυρίως υπαίθριες, όπως στη Πνύκα, στους Κήπους της Οπερας του Καίρου, στους κήπους Σελλαλάτ της Αλεξάνδρειας και στο αίθριο του Πανεπιστημίου της Βόννης). Ο Εσταυρωμένος (1957) βρίσκεται στους κήπους του Μοναστηριού Σεν Κλαίρ στο Νιουκάστλ, ενώ επίσης φιλοτέχνησε τη Μούσα (2004) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η οποία κοσμεί το Αίθριο του Μεγάρου.

Το έργο της Δανάης Στράτου

Τη Δανάη Στράτου το ελληνικό κοινό την έχει γνωρίσει μέσω διάφορων εκθέσεων. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τα εγκαίνια της έκθεσής της τον Μάιο του 2012 στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «It’s time to open the black boxes!».

Σε εκείνη την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων, στόχος του έργου ήταν να ενεργοποιήσει έναν διάλογο που θα μας παρακινήσει να αντιδράσουμε συλλογικά στην ακινησία που μας «παγώνει».

(Με τη Μαρίνα Φωκίδη)

Ανοίγοντας τα «Μαύρα κουτιά» ρίχνουμε συμβολικό φως στις λέξεις που αντανακλούν αυτό που σήμερα κινδυνεύουμε να χάσουμε και θέλουμε να διασώσουμε ή εκείνο που μας απειλεί.

Μέσα από την έκθεση δινόταν η δυνατότητα στον θεατή να συμμετέχει ενεργά, ενώ κίνηση συντονισμένης, συλλογικής και συμβολικής προσφοράς από την ευαισθητοποιημένη δημιουργό ήταν να δοθεί το 10% από τα έσοδα του έργου της υπέρ των ευάλωτων ομάδων πολιτών της Αθήνας, αλλά και στην ενημέρωση θεμάτων γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

(Με την Ορσαλία Παρθένη)

Στιγμιότυπα από τη Συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην 48η Μπιενάλε (1999) με τη συμμετοχή της Δανάης Στράτου. Στις φωτογραφίες η κα Στράτου διακρίνεται με τις κυρίες Παπαζώη και Καφέτση:

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος.


Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook