Λύση στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στα Βορίζια ψάχνει ο δήμος Φαιστού.

Χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού , συζητήθηκε το θέμα , με τον δήμαρχο να είναι καθησυχαστικός καθώς όπως ανέφερε επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που παρακολουθούν το φαινόμενο τονίζουν πως για την ώρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Τοπικής Κοινότητας κ. Αρχοντάκης, έκανε λόγο για μια βοή που ακούγεται συνεχώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν εξειδικευμένοι γεωλόγοι να ασχοληθούν με το φαινόμενο.

«Είναι επικίνδυνο για το χωριό. Την ημέρα των εκλογών η λαχάρ (χείμαρροι από πέτρες)  έτρεχε από τέσσερα σημεία. Κινδυνεύει η ζωή 500 ανθρώπων», ανέφεραν οι κάτοικοι των Βοριζίων.

Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, καθώς τόνοι λάσπης και φερτών υλικών , μεταφέρονται από το βουνό στο χωριό με τη μορφή «κρύας» λάβας, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 18 Ιανουαρίου.

Οι κάτοικοι αναφέρουν πως πριν η λαχάρ αρχίσει να κατεβαίνει από το βουνό ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος σαν έκρηξη ηφαιστείου.

Στο χωριό οι δρόμοι έχουν γεμίσει από λάσπη και πέτρες αφού ο φαινόμενο δεν λέει να σταματήσει με τα μηχανήματα του δήμου να δουλεύουν ασταμάτητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λαχάρ σχηματίζεται σε κενούς χώρους του βουνού στους οποίους για χρόνια συσσωρεύονται ιζήματα και νερά. Το τι έχει προκαλέσει το φαινόμενο, και πως αυτό μπορεί να σταματήσει μένει να το απαντήσουν οι γεωλόγοι.

Πληροφορίες – φωτό: www.e-messara.gr

.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook