Ζήτημα αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών της Κρήτης, οι οποίοι υφίστανται απώλειες στο εισόδημά τους, εξαιτίας της διατροφικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, θέτει ο Ευτύχης Δαμιανάκης, με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη. Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «από τις αρχές του χρόνου, οι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών του νησιού υφίστανται έντονες πιέσεις και σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής», προσθέτοντας ότι «μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής εξαθλίωσης των παραγωγών, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς». Επίσης, ο κ. Δαμιανάκης καλεί τον υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών της Κουντούρας για τις καταστροφές του περασμένου Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Δαμιανάκης επισημαίνει ότι «έντονη ανησυχία και αγανάκτηση διακατέχει τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών του νομού Χανίων και της Κρήτης γενικότερα, καθώς βλέπουν τη ζήτηση των προϊόντων τους να βαίνει διαρκώς μειούμενη, εξαιτίας της διατροφικής κρίσης που πλήττει το τελευταίο διάστημα την Ευρώπη. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα να επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να δείξουν εμπιστοσύνη στα προϊόντα των παραγωγών της Κρήτης, που είναι αυτονόητο ότι δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για αυτή την κατάσταση».

Ο Χανιώτης βουλευτής προσθέτει ότι στο πρόσφατο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργου, ο επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Dacian Ciolos παρουσίασε πρόταση για αποζημίωση των παραγωγών αγγουριών, ντομάτας και μαρουλιών, μέσω έκτακτης ενεργοποίησης του μηχανισμού απόσυρσης, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Το ποσό αυτό στη συνέχεια, με νέα ανακοίνωση, αυξήθηκε στα 210 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αντίδρασης των παραγωγών αλλά και της διαμαρτυρίας πολλών χωρών. Όπως, όμως τονίζει ο κ. Δαμιανάκης, και το ποσό αυτό, παρότι αυξημένο σε σχέση με την αρχική ανακοίνωση, «συνεχίζει να μην κρίνεται ικανοποιητικό, αν ληφθεί υπόψη το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής μόνο στην περιφέρεια της Κρήτης».

Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρεται επίσης στις καταστροφές κηπευτικών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Κουντούρας του δήμου Καντάνου – Σελίνου τον περασμένο Ιανουάριο, τις οποίες χαρακτηρίζει τεράστιες. Και σημειώνει: «Η πρωτοφανής χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή στις 24/01/2011 προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της περιοχής τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στην φυτική παραγωγή». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook