Θυελλώδεις άνεμοι που κατά τόπους αγγίζουν τα 11 μποφόρ και σε ταχύτητα ξεπερνούν τα 110 χλμ την ώρα αλλά και ισχυρές καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας που πλήττει από τη νύχτα την Κρήτη.

Η Δυτική Κρήτη, και κυρίως τα Χανιά, όπως φαίνεται από το χάρτη του συστήματος πρόβλεψης και παρακολούθησης του συστήματος Ποσειδών ,  βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα” ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν και ανατολικότερα.

(χάρτης 8 το πρωί).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του νομού Χανίων.

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν αρκετές  ζημιές σε καταστήματα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Στο Γεράνι η “θάλασσα” βγήκε στο δρόμο παρασέρνοντας άμμο, ξύλα και πέτρες.

Στο Σταλό, στο ύψος της κακιάς στροφής “ξηλώθηκε” το πεζοδρόμιο και πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα.

Σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς πέτρες και χώματα έχουν πέσει στο οδόστρωμα και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος από κατολισθήσεις.

Λίγο μετά τις 08:30 το πρωί, κοντά στην περιοχή του Μόντε Βάρδια, μια πινακίδα που αποκολλήθηκε από τους ανέμους, προσγειώθηκε σε ταξί ωστόσο ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός παρα μόνο υλικές ζημιές.

Στο κέντρο των Χανίων, κοντά στο Ρολόι οι δυνατοί άνεμοι ξερίζωσαν ένα δέντρο που βρέθηκε καταμεσής του δρόμου προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στο τέρμα της οδού Δημοκρατίας στη συμβολή με την Ελ. Βενιζέλου, φωτεινός σηματοδότης τέθηκε εκτός λειτουργίας ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ένα τόσο κεντρικό σημείο που διασταυρώνονται τέσσερις δρόμοι, δεν υπάρχει αστυνομία για την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Στο Δήμο Κισάμου προβλήματα καταγράφηκαν κυρίως στο παραλιακό μέτωπο στο ύψος των Νοπηγείων καθώς η θάλασσα “φούσκωσε”, βγήκε στη στεριά και έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ανάλογη εικόνα στο παραλιακό μέτωπο όπου πέτρες, φθαρτά υλικά αλλά και… βάρκες βγήκαν στην στεριά.

Λιγότερα προς το παρόν τα προβλήματα στο λιμάνι του Καστελιου αλλα και εκεί οι κάτοικοι είδαν τα μανιασμένα κύματα να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και καταστήματα.

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου βρίσκεται σε επιφυλακή από χθες σε συνέργασία με τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων  κ. Τάσος Κουρουπάκη. Με εντολή του Δημάρχου Αντώνη Περράκη οι υπηρεσίες, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καιρού βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών.

Στην περιοχή της Καντάνου μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας και του δήμου εργάζονται από αργά το πρωί, για να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο  προς Ταυρωνίτη που η χιονόπτωση “απειλεί” με κλείσιμο, ενώ συνεχείς είναι μικρής έκτασης κατολισθήσεις.

Μεγάλο τμήμα του Σελίνου “βυθίστηκε” στο σκοτάδι από βλάβη στο δίκτυο της ΔΕΗ. Από το πρωί συνεργεία της επιχείρησης έδωσαν αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση της βλάβης και η ηλεκτροδότηση αρχίζει και αποκαθίσταται σταδιακά.

Κλειστά σχολεία

Στα Χανιά λόγω της χιονόπτωσης έκλεισαν τα σχολεία σε Ανώπολη, Ασή Γωνιά, Ασκύφου, Βουβά, Ροδοβάνι, Σφακιά και στο δήμο Καντάνου, τα σχολεία στα δ.δ. Έλους, Σκαλωτής και Βαθιανού.

Στο Ρέθυμνο κλειστά είναι τα δημοτικά σχολεία σε: Ανώγεια, Ζωνιανά, Λιβάδεια, Αξός, Απλαδιανά, Μπαλί, Μυριοκέφαλα, Αποστόλιυς, Φουρφουρά, Πλάτανος και τα γυμνάσια και λύκεια σε: Ανώγεια, Κράνα, Σύβριτο και Φουρφουρά.

Στο Ηράκλειο έκλεισε το δημοτικό σχολείο Ελιάς καθώς όταν οι δάσκαλοι πήγαν το πρωί στο σχολείο είδαν ότι αποκολλήθηκε το στέγαστρο του κτιρίου. Ζημιές υπέστη και το σχολικό συγκρότημα Τάλως καθώςκάγκελα και πόρτες ξηλώθηκαν από το δυνατό αέρα

Κλειστά θα παραμείνουν, αύριο Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Βιάννου, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης.

Προβλήματα στις μεταφορές

Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Κρήτης ενώ η πρωινή πτήση της Rynair από το Αεροδρόμιο Χανίων με προορισμό το Ελ. Βενιζέλος δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακυρώσεις πτήσεων πραγματοποιήθηκαν και στο Αεροδρόμιο “Ν.Καζαντζάκης”.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διατηρηθούν και σε ορισμένες περιοχές να ενταθούν για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook