«Τρύπα» 3,178 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου αποκαλύπτουν τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού: Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στην υστέρηση κατά 2,163 δισ. ευρώ στο «μέτωπο» των εσόδων. Ομως την ίδια ώρα καταγράφεται υπέρβαση 1,015 δισ. ευρώ και στις δαπάνες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις πρωτογενείς οι οποίες βρέθηκαν πάνω από το στόχο του πενταμήνου κατά 1,376 δισ. ευρώ. Οι αποκλίσεις σε έσοδα και δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να αυξηθεί κατά 12,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ανήλθε σε 10,275 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ πάνω από το στόχο που είχε τεθεί για το πεντάμηνο.

Απόκλιση 
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ερμηνεύουν την ανάγκη επιβολής έκτακτων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, φέτος, για να καλυφθούν οι αστοχίες και να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου:

Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά 7,1% σε σχέση με πέρσι, ενώ σε σύγκριση με το στόχο του πενταμήνου παρουσιάζουν απόκλιση 2,163 δισ. ευρώ. Συνολικά διαμορφώθηκαν σε 18,385 δισ. ευρώ. Οι επιστροφές φόρων είναι αυξημένες κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και διαμορφώθηκαν στα 2,234 δισ. ευρώ. Το Μάιο οι εισπράξεις του Δημοσίου (προ επιστροφών φόρων) παρουσίασαν αύξηση 4,7% έναντι του Μαΐου του 2010 και για πρώτη φορά, από την αρχή του έτους, τα καθαρά έσοδα σημείωσαν άνοδο 1,3%, παρά τις αυξημένες επιστροφές φόρων.

Οι δαπάνες κατέγραψαν αύξηση 6,4% υπερβαίνοντας το στόχο του πενταμήνου κατά 1,015 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 27,592 δισ. ευρώ.

Με ρυθμό 4,3% αυξήθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση μόλις 1,9%, παρουσιάζοντας σημαντική υπέρβαση 1,376 δισ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία για εξόφληση μέρους των παλαιών οφειλών τους ανήλθε σε 375 εκατ. ευρώ, δηλαδή 98 εκατ. ευρώ παραπάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν περικοπεί κατά 625 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες για τόκους είναι αυξημένες κατά 8,3% και διαμορφώθηκαν στα 5,844 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 20,4%.

Η εικόνα του ελλείμματος θα ήταν ακόμη χειρότερη εάν τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δεν κατέγραφαν θεαματική αύξηση 113,7% και δεν είχαν περικοπεί δραστικά κατά 47,3% οι δαπάνες του ΠΔΕ.

Για να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κατάρρευση και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σκληρό πακέτο πρόσθετων μέτρων που «φέρνει» φέτος νέους και περισσότερους φόρους σε όλους και νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook