Ήταν μια ιστορική χειρονομία: η κυβέρνηση Οµπάµα έδωσε τη ∆ευτέρα στη δηµοσιότητα τα πλήρη Εγγραφα του Πενταγώνου, τα περίφηµα Pentagon Papers, 47 τόµους τυπωµένου χαρτιού µε τα µυστικά έγγραφα για τον πόλεµο του Βιετνάµ, τα οποία άλλαξαν την Αµερική. Σήµαναν την αρχή του τέλους του πολέµου αυτού και επίσης µια ήττα του Λευκού Οίκου στον πόλεµο µε τον Τύπο. ∆ηµιούργησαν ακόµη βαθιά δυσπιστία έναντι της αµερικανικής κυβέρνησης και της µυστικής δράσης της.

Τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ έδωσαν στη δηµοσιότητα τα Εγγραφα του Πενταγώνου 40 χρόνια ακριβώς από τις 13 Ιουνίου 1971, την ηµέρα που ένα µέρος τους είχε δηµοσιευτεί από τους «Νιου Γιορκ Τάιµς». Είχαν συνταχθεί κατόπιν αιτήµατος του τότε υπουργού Εξωτερικών Ρόµπερτ Μακναµάρα, ο οποίος είχε ζητήσει µια «εγκυκλοπαιδική και αντικειµενική» µελέτη της αµερικανικής ανάµειξης στο Βιετνάµ από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο έως το 1967.

 Τα συνέταξε µια οµάδα 35 αναλυτών του Πενταγώνου και διέρρευσαν από ένα µέλος της οµάδας αυτής, τον Ντάνιελ Ελσµπεργκ, σε µια γενναία ενέργεια απείθειας προς όφελος της ενηµέρωσης του αµερικανικού λαού και του υπέρτερου συµφέροντός του. Τον περασµένο Μάρτιο, ο 80χρονος σήµερα Ελσµπεργκ συνελήφθη ενώ διαδήλωνε υπέρ του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή από αυτόν διέρρευσαν στον ιστότοπο Wikileaks διαβαθµισµένα στοιχεία που αποδείκνυαν εγκλήµατα πολέµου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.