Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εργοδοτών για την πορεία της απασχόλησης μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2011 (έως και το Σεπτέμβριο) παρά την αναμενόμενη αύξηση των θέσεων εργασίας που αναμένεται στον κλάδο του τουρισμού.

Οπως έδειξε η τριμηνιαία έρευνα της Manpower που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο δείκτης των προοπτικών απασχόλησης θα είναι αρνητικός και χαμηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο δείκτης διαμορφώνεται στο -5% και από τους εργοδότες μόνο το 12% αναμένει αύξηση στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν, το 17% μείωση, ενώ το 69% δεν προβλέπει καμία μεταβολή (ούτε προσλήψεις, αλλά, ούτε και απολύσεις) στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων.

Οι κλάδοι 
Στον τομέα των χρηματοοικονομικών και παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά, μειώνονται 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Στον τομέα του τουρισμού, οι προοπτικές απασχόλησης βελτιώνονται κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά, μειώνονται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο δημόσιο και κοινωνικό τομέα προβλέπονται μειωμένες προσλήψεις με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να καταγράφονται στο -13%. Πρόκειται για τις χαμηλότερες προοπτικές προσλήψεων από τότε που ξεκίνησε η σχετική έρευνα το Β\’ τρίμηνο του 2008.

Οι περιφέρειες 
Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προοπτικές προσλήψεων, αν και διατηρούν αρνητικό πρόσημο (-4%), στη Βόρεια Ελλάδα. Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -5%, οι εργοδότες αναμένουν τον χαμηλότερο ρυθμό προσλήψεων για το ερχόμενο τρίμηνο. Οι προοπτικές βελτιώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά, μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας προβλέπουν ότι ο αριθμός των ατόμων που απασχολούν, θα μειωθεί στο γ\’ τρίμηνο του 2011. Εμφανείς είναι οι μειωμένες προοπτικές προσλήψεων σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο, στο δημόσιο και κοινωνικό τομέα, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, τον τομέα μεταφορών και επικοινωνιών.

imerisia.gr – Γιώργος Γάτος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook