Σε στενό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας, την ώρα που τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν τα ταμεία να έχουν «στεγνώσει» από διαθέσιμα.

Η κυβέρνηση είναι με «δεμένα χέρια», αναμένοντας στην πραγματικότητα έγκριση από τους δανειστές για τα φορολογικά μέτρα. Η ανησυχητική καθυστέρηση στην είσπραξη εσόδων και το γεγονός ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης των εταίρων, έχει οδηγήσει σε ασφυξία τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με  τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2015, η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών το τελευταίο τρίμηνο, αναμένοντας τις φορολογικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο στρέφονται στην ανάγκη εξασφάλισης χρηματοδότησης και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Θηλιά στην ελληνική οικονομία αποτελούν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των δανειστών μέσα στο επόμενο τετράμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι εταίροι αποκλείουν οποιαδήποτε βοήθεια. «Ούτε ένα ευρώ προκαταβολή στην Ελλάδα, πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» διεμήνυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ασφυκτικές  είναι οι πιέσεις από τις λήξεις των ομολόγων που πρέπει να πληρώσει η χώρα.

Κυβερνητικές παραδοχές για το πρόβλημα ρευστότητας

Παρά τις διαψεύσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. Συγκεκριμένα, οι συνολικές υποχρεώσεις του Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 7,3 δισ. ευρώ, για το λόγο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα τρόπους χρηματοδότησης. Ρόλο «κλειδί» στην κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία  ωστόσο απορρίπτει για την ώρα αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικές της δυσμενούς κατάστασης είναι οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη. «Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι άμεσα, με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα» τόνισε στο Mega.

Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας στον Βήμα fm ότι υπάρχουν δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά, καθώς και δανειακές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
Ερωτήσεις «κατά ριπάς» από ΝΔ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Το χρηματοδοτικό κενό έχει προκαλέσει μεγάλη κοινοβουλευτική κινητικότητα στους βουλευτές της ΝΔ, με κορυφαία στελέχη της ΝΔ να «πυροβολούν» με ερωτήσεις την κυβέρνηση για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών επικαλείται διαδοχικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και επισημαίνει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας εντός του Μαρτίου που ανέρχονται στα 7,27 δισ. ευρώ. Η βουλευτής της ΝΔ ζητεί να μάθει εάν «εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες», «με ποιον τρόπο θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά» , καθώς και «αν απεμπόλησε η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους».

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης ζητεί ενημέρωση για το πότε και αν θα έρθει η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή. Την ίδια ώρα, η Συγγρού δια του εκπροσώπου Τύπου, Κώστα Καραγκούνη, εκτιμά ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης ύψους 20 δισ. ευρώ και την κατηγορεί ότι βάζει τη χώρα σε νέο μνημόνιο, «την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα στις αγορές».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook