Τέλος του μηνός και τέλος χρόνου για την παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα. “Θεσμοί” και ξένα κοινοβούλια δίνουν αγώνα δρόμου –και μέσα στο σαββατοκύριακο ακόμα- ώστε να παραμένει και από μεθαύριο σε «πρόγραμμα» η Ελλάδα. Η παράταση όμως, ακόμα και όταν εγκριθεί από τους θεσμούς ή την ελληνική βουλή, δεν θα συνοδεύεται αυτομάτως από χρήματα, ούτε και προκύπτει από την υπό κύρωση συμφωνία πώς θα βρεθούν χρήματα για την Ελλάδα ως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα με μία στάση πληρωμών στο α΄δεκαήμερο του Μαρτίου.

«Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα» είπε χθες πάντως στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στα 1,6 δισ. ευρώ που πρέπει να δώσει άμεσα στο ΔΝΤ η Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα δύο δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα, για αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.

«Η ΕΚΤ έχει επιστρέψει τα λεφτά αυτά στις εθνικές τράπεζες της ευρωζώνης» είπε όμως και ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο. «Το ευρωσύστημα θα διαθέσει τα κέρδη στην Ελλάδα εφόσον εκπληρώσει το πρόγραμμα» τόνισε, δείχνοντας ότι το θέμα δεν έχει λυθεί ακόμα.
Στην Αθήνα κάνουν από σήμερα «ταμείο» για να διαπιστώσουν πώς πήγε η είσπραξη φόρων του Φεβρουαρίου. Είναι η τελευταία τους ελπίδα για να αυξηθούν άμεσα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, για να μπορέσει αυτό να ανταποκριθεί στις πληρωμές της, εντός και εκτός συνόρων. Από Δευτέρα, όταν μπουν οι εισπράξεις από τις τράπεζες στα κρατικά ταμεία, θα φανεί πιο είναι το χρηματοδοτικό «κενό» του επομένου δεκαημέρου, δηλαδή πόσα λεφτά χρειάζεται ακόμα να βρει το δημόσιο και από πού.

Η Αθήνα δεν χάνει όμως την αισιοδοξία της: «Είμαι αρκετά βέβαιος» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης στο Bloomberg, «ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Άλλη «εναλλακτική λύση» που εξετάζει η Αθήνα θα ήταν να ζητηθεί από το ΔΝΤ να δεχθεί αναβολή της πληρωμής των 1,6 δισ. ευρώ για 2 μήνες, μέχρι το τέλος της αξιολόγησης από τους «θεσμούς». Πηγές του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωναν αν έχει τεθεί τέτοιο αίτημα προς συζήτηση. Έλεγαν όμως ότι ακόμα και αν υπάρξει θετική πρόταση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου από την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τα μέλη –καθώς είναι γνωστές οι αντιδράσεις που συναντά κάθε απόπειρα βοήθειας προς τη χώρα μας από τους εκπροσώπους της Βραζιλίας και άλλων εκπροσώπων των BRICS.

Και να τεθεί στο τραπέζι έναν τέτοιο αίτημα όμως, είναι πιθανό να απαιτηθεί από την Αθήνα η υπογραφή και νέου, τρίτου μνημονίου, λένε πηγές του ΔΝΤ, ή να θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», ειδικά εάν αν δεν γίνει σε συνεννόηση με το Ταμείο και τους δανειστές –«και αυτό δεν το θέλει κανείς» λένε χαρακτηριστικά.

Περί “θεσμών” και “τρόικας”

Και έτσι ακόμα όμως, αν τελικώς ξεπεραστεί το εμπόδιο του Μαρτίου, το πρόβλημα χρηματοδότησης δεν λύνεται παρά μόνον προσωρινά και από τον Απρίλιο και κάθε μήνα μέχρι τον Αύγουστο αυξάνεται δραματικά, φτάνοντας τελικά στα 13 δισ. ευρώ, οπότε αναζητούνται ήδη πιο «μόνιμες» λύσεις.

Το θέμα της Ελλάδας βρέθηκε πάντως στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του ΔΝΤ υπό την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ την ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις μετά το Eurogroup έκανε ο κύριος Τόμσεν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να ονομάσει το πρόγραμμα όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (ΜoU) πρέπει να υπάρχει, καθώς «και να θέλαμε να μην υπάρχει, είναι ανάγκη να υπάρχει».
Από πλευράς του πάντως ο κύριος Βαρουφάκης, μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε ως άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε χαρακτηριστικά.

«Το ότι θα έχουμε μία σχέση και ότι θα ελεγχόμαστε από τους θεσμούς, αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θέλουμε να ανεχθούμε, αλλά και κάτι που επιδιώκουμε» τόνισε ακόμη, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μοναδικό πράγμα που θέλει ο κόσμος, δεν είναι χρήματα ή δουλειές, αλλά αξιοπρέπεια -«και αυτό τους το έχουμε δώσει» υποστήριξε.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι «η υπόσχεση για την επαναδιαπραγμάτευση της λιτότητας έχει ήδη επιτευχθεί, από την άποψη ότι για φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει αρθεί».
Χαρακτηριστικά, υποστήριξε πως «αυτό που θέλει ο κόσμος δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια. Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN, που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις και στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα μας βγάλουν από αυτή την κατάσταση, Και αυτό τους το έχουμε δώσει».

Όπως είπε, «ο λόγος που παρατείναμε τη δανειακή συμφωνία, δεν ήταν επειδή θέλαμε να αποκηρύξουμε τα δάνεια, αλλά τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν αυτά τα δάνεια, διότι αυτοί οι όροι δεν μας επέτρεπαν να αναπτυχθούμε επαρκώς, ώστε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας, Και αυτό έπαψε».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους ψηφοφόρους μας ότι θα διαπραγματευθούμε πλήρως και θα φέρουμε τη διαπραγμάτευση σε πέρας τις πρώτες εβδομάδες. Ο ελληνικός λαός δεν είναι τόσο εύπιστος και εμείς δεν είμαστε τόσο κυνικοί. Δεύτερον, υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας, η τρόικα έχει τελειώσει. Η τρόικα δεν είναι οι τρεις θεσμοί, δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε να βγούμε από την ευρωζώνη, η δέσμευσή μας στους εταίρους μας και στον ελληνικό λαό είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα που χρειάζονται για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη».

«Σαφώς, αυτό σημαίνει να έχουμε σχέσεις με την Κεντρική μας Τράπεζα, που είναι η ΕΚΤ. Αυτή η χώρα ήταν μέρος της διαδικασίας του Bretton Woods το 1944, επομένως προφανώς οι σχέσεις μας με το ΔΝΤ είναι εν εξελίξει και θέλουμε να συνεχιστούν. Δανειστήκαμε λεφτά από αυτούς, πρέπει να συνεχιστεί. Παρομοίως, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σχέση με την Κομισιόν πρόκειται να είναι συνεχιζόμενη και να βελτιώνεται. Αλλά αυτό δεν είναι η τρόικα» εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα με τη λέξη «τρόικα» αναφερόμαστε σε μία ομάδα τεχνοκρατών που είναι αποσπασμένοι στη χώρα μας από αυτούς τους τρεις θεσμούς, για να επιβάλουν στην κυβέρνηση και το λαό ένα πρόγραμμα, η φύση του οποίου ήταν μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους.

«Είχε ως φύλλο συκής ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν επιτέθηκε ποτέ στις πραγματικές πηγές του προβλήματος και έκανε μία κακή κατάσταση χειρότερη. Αυτό τελείωσε» ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook