Ενα «φτερούγισμα» πριν από την εξαφάνιση βρίσκεται ο ασπροπάρης (Neophron percnopterus), το μικρότερο από τα τέσσερα είδη γύπα που αναπαράγονται στη χώρα μας.

Αν και κατά τις περασμένες δεκαετίες το είδος ήταν κοινό σε όλη την Ελλάδα, σήμερα, έχει υποστεί μείωση του πληθυσμού του μεγαλύτερη από 80%. Λιγότερα από 50 ζευγάρια έχουν απομείνει, εξαιτίας της χρήσης παράνομων δολωμάτων, τα οποία προορίζονται για τα «επιβλαβή» ζώα (λύκους, αλεπούδες κ.ά.), καθώς και της μείωσης της ελεύθερης κτηνοτροφίας.

Αυτό καταδεικνύει η φετινή έκδοση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Πουλιών της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN - International Union for Conservation of Nature), που ενέταξε τον ασπροπάρη στη λίστα της.

Καταφύγιο τα Μετέωρα

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ασπροπάρη στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί στην περιοχή των Μετεώρων, όπου είναι γνωστός ως «τυροκόμος» ή «χελωνοφάης». Αλλά ακόμη κι εκεί ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά. Τα ενήλικα έχουν ωχρό λευκό σώμα με μαύρα φτερά τα οποία έχουν άνοιγμα 155 με 170 εκατοστά. Πρόκειται για μεταναστευτικό είδος το οποίο έρχεται στην περιοχή μας κάθε Άνοιξη από την Αφρική. Ωστόσο, αν και τα νέα για τον ασπροπάρη δεν είναι καλά, η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου αναδεικνύει και μερικές θετικές εξελίξεις.



Το κιρκινέζι, ένα μικρόσωμο είδος γερακιού που επισκέπτεται τη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες, μεταπήδησε από την κατηγορία «Τρωτό» σε είδος «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και στην Ελλάδα παραμένει Τρωτό, σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων.

«Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση για πολλά είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρέπει όμως να υπάρχει η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον όλων μας για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης», λέει ο κ. Θάνος Καστρίτης, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Γίγαντας υπό εξαφάνιση

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Κόκκινο Κατάλογο, ένα από τα μεγαλύτερα είδη πουλιών του κόσμου βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Πρόκειται για την ωτίδα της Ινδίας (Ardeotis nigriceps), η οποία πλέον κατατάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος.
Σήμερα, αυτό το γιγαντιαίο πτηνό, ύψους ενός μέτρου και βάρους 15 κιλών, απειλείται από το κυνήγι αλλά και τον κατακερματισμό των βιοτόπων του. Λιγότερες από 250 ωτίδες έχουν απομείνει στον πλανήτη. Κάποτε η ωτίδα της Ινδίας ήταν εξαπλωμένη σε όλα τα λιβάδια της Ινδίας και του Πακιστάν.

Η επικαιροποίηση του καταλόγου της IUCN αυξάνει τον αριθμό των απειλούμενων πουλιών στα 1.253, ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% του παγκόσμιου πληθυσμού πουλιών.

Οπως λέει ο συντονιστής παγκόσμιας έρευνας της BirdLife International κ. Στιούρτ Μπούτσαρτ «τα πουλιά είναι εξαιρετικά χρήσιμοι δείκτες της υγείας των οικοσυστημάτων: όταν τα είδη πουλιών μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την άγρια ζωή γενικότερα».

tovima