Σε καλό κλίμα, χωρίς όμως να λείψουν και οι αιχμές πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων. «Δώσαμε μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις» είπε με νόημα η Λούκα Κατσέλη, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το πρόστιμο στη Siemens.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μ.Παπαϊωάννου, τόνισε: «Αναλαμβάνω σε μια παρα πολύ δύσκολη περίοδο, που η χώρα βιώνει μια κρίση πολύπλευρη, πρωτόγνωρη, οι προκλήσεις μεγάλες και το έργο δύσκολο» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τόνισε πως το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών, με την αξιοποίηση του δημόσιου διαλόγου, ενώ προανήγγειλε πως θα ξεκινήσει συνεργαζόμενος με τις δικαστικές ηγεσίες της χώρας και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χώρων που εποπτεύει το υπουργείο, υποσχόμενος ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Κλείνοντας, εξήρε το έργο του προκατόχου του, τονίζοντας πως κατέθεσε τεράστιο νομοθετικό έργο. «Το οξυγόνο στο χώρο τη Δικαιοσύνης είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε» κατέληξε.

Ο απερχόμενος υπουργός Χάρης Καστανίδης καλωσόρισε με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς το νέο υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζει το χώρο και θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία του υπουργείου. Ανάλογη υποδοχή επεφύλαξε και στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νέο υφυπουργό Γιώργο Πεταλωτή.

Ο κ. Καστανίδης κατέληξε με έναν απολογισμό του έργου στο υπουργείο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αλλων μάλιστα γνωστοποίησε πως είναι έτοιμη η απόφαση για την επιβολή υψηλό προστίμου στη Siemens.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως η νέα ηγεσία θα προσπαθήσει να συνεχίσει το έργο των προκατόχων τους και να το διευρύνει.

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή και χωρίς δηλώσεις έγινε η παράδοση του υπουργείου Υποδομών από τον Δημήτρη Ρέππα και η παραλαβή του από τον Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Ρέππας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ευχήθηκε καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή δουλειά, η οποία, όπως είπε, «να γίνεται όχι εις βάρος μας».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέππας δεν παρέλαβε από τον κ. Ραγκούση, δεδομένου ότι το μέχρι σήμερα υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη σύστασή του οποίου απαιτείται το απαραίτητο ΠΔ, το οποίο ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Ο νέος υπουργός Υποδομών καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα καυτά θέματα, όπως την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Με μια προσεκτική ομιλία, ώστε να μην αφήσει να φανεί η δυσαρέσκειά της για την απομάκρυνση της από την κυβέρνηση, παρέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Λούκα Κατσέλη στον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ωστόσο η κυρία Κατσέλη δεν απέφυγε κάποιες αιχμές γύρω από τους λόγους που την οδήγησαν εκτός κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στη διαφωνία της με την τρόικα για το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και στην επιμονή της για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο κάθε κλάδου παραγωγής.

«Δώσαμε μάχη για τις συμβάσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς» είπε με νόημα, ενώ χαρακτήρισε τις συμβάσεις και το δικαίωμα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων ως «τον ακρογωνιαίο λίθο και πυλώνα των εργασιακών σχέσεων».

«Τώρα το βάρος πέφτει στους ώμους του κ. Κουτρουμάνη, που σίγουρα θα ανταποκριθεί», πρόσθεσε η απερχόμενη υπουργός, δίνοντας το στίγμα των απόψεών της.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τον ανασχηματισμό δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

«Για όλους μας είναι μια δύσκολη περίοδος. Είναι δύσκολη περίοδος για την Κυβέρνηση , για την ελληνική κοινωνία και για τη χώρα. Αλλά εμείς έχουμε πάρει μία απόφαση, να ανταποκριθούμε στην εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό και στην ευθύνη που αναλάβαμε από κοινού προς στην ελληνική κοινωνία.»

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook