Έτοιμη στο συρτάρι της για υπογραφή θα βρει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την απόφαση για τη δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοφειλετών, που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας.

Η σχετική υπουργική απόφαση ετοιμάστηκε από τον κ. Δημήτρη Κουσελά και αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα από το νέο αναπληρωτή υπουργό κ. Παντελή Οικονόμου, εφόσον δεν προσκρούσει στη νομική άποψη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και, βεβαίως, του ιδίου του υπουργού και καθηγητή συνταγματικού δικαίου, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επίσης, άλλη απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα -και η οποία επίσης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών- προβλέπει τον έλεγχο των φορολογούμενων που «έβγαλαν» την τελευταία διετία καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει από τις τράπεζες να του αποστείλουν στοιχεία με τα εμβάσματα των χρημάτων που διοχετεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού από Έλληνες πολίτες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα προχωρήσει στη συνέχεια σε ελέγχους «πόθεν έσχες», για να διαπιστώσει αν τα ποσά των καταθέσεων που μετακινήθηκαν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση που δεν δικαιολογούνται, θα καταβληθεί ο φόρος επί της διαφοράς και θα επιβληθούν πρόστιμα για υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

protothema.gr