Το μεσημέρι και με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγούνται σε δίκη οι τρείς που συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για την επίθεση και τον ξυλοδαρμό του γιατρού Δημήτρη Μακρέα, το βράδυ της Τετάρτης στην Σπλάντζια Χανίων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στις 12 το μεσημέρι θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίθεση, στον χώρο των Δικαστηρίων, καθώς και το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση της οικογένειας του γιατρού αναφέρονται τα εξής: 

«Στις 25 Μαρτίου στις 9 η ώρα το βράδυ, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στην οδό Δασκαλογιάννη,ο Δημήτρης που μόλις λίγα λεπτά πριν είχε φύγει από το Στέκι Μεταναστών,δέχτηκε απρόκλητη και οργανωμένη δολοφονική επίθεση με ξύλινο ρόπαλο από πέντε άτομα που πιθανότατα στον πολιτικό χώρο της Χρυσής Αυγής.

Διακομίστηκε αιμόφυρτος στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου δέχτηκε την αμέριστη φροντίδα των γιατρών και του προσωπικού.

Πλέον η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Ο Δημήτρης μας στάθηκε τυχερός!

Εμείς, η οικογένειά του, σήμερα βαθιά ανακουφισμένει,γνωρίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις άλλοι άνθρωποι δεν υπήρξαν το ίδιο τυχεροί και ότι ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι υποθέσεις που δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη, αισθανόμαστε την ανάγκη να μιλήσουμε δημόσια.

Ο Δημήτρης μας στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε απο τους φασίστες γι’ αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει στην κοινωνία των Χανίων. Στοχοποιήθηκε και χτυπήθηκε γιατί ως γιατρός ταγμένος να υπηρετεί την ανθρώπινη ζωή, ταγμένος στη δημόσια φροντίδα της υγείας, δεν θα μπορούσε να μην έχει αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση. Δε θα μπορούσε να μην είναι παρόν σε όλες αυτές τις πράξεις που υπερασπίζονται το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα της καταγωγής του να ζει ελεύθερος και αξιοπρεπής.

Ο Δημήτρης έμπρακτα έχει δηλώσει το σεβασμό του στον άνθρωπο είτε αυτός είναι Έλληνας είτε μετανάστης. Αυτό είναι το προσωπικό και πολιτικό ήθος τον επιχειρήθηκε να εξοντωθεί με τη δολοφονική επίθεση στο πρόσωπό του.

Η σχεδιασμένη φασιστική επίθεση στο Δημήτρη ειναι επίθεση προς ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ που σκεφτόμαστε και νιώθουμε ανάλογα.

ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ:
Την οικογένειά του, τους φίλους του,τους μουσικούς και πολιτικούς του συντρόφους των YAR AMAN, από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών και την κατάληψη Rosa Nera και όλους εκείνους τους ανθρώπους στην πόλη των Χανίων που σέβονται και αγωνίζονται για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.»

Ανακοίνωση από  το  Κοινωνικό Στέκι Χανίων

«Μόλις 24 ώρες μετά το φασιστικό δολοφονικό χτύπημα στο σύντροφο Δημήτρη, αρχίζει να επαναλαμβάνεται ένα πολυπαιγμένο σκηνικό, μια οργανωμένη προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης του γεγονότος. Μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως συμπλοκή μεταξύ ατόμων και ως μεμονωμένο περιστατικό. Πολλά από τα ΜΜΕ αναδεικνύουν περισσότερο τα σπασμένα τζάμια του Γαλανόλευκου Φάρου από την απόπειρα δολοφονίας ενός ανθρώπου, ενώ η δικαιοσύνη εξετάζει την υπόθεση σε λιγότερο από 1 ώρα και αποδίδει πλημμεληματικού βάρους κατηγορίες.

Με βάση όλα τα παραπάνω έχουμε να δηλώσουμε

1. Δεν υπήρξε καμία συμπλοκή, καμία αντέκλιση ούτε καν λεκτική. Υπήρξε μια ομάδα 5-10 ατόμων που τραμπούκισε ένα μετανάστη και στη συνέχεια παρέμεινε στην περιοχή στοχεύοντας στην επίθεση που ακολούθησε.

2. Δεν ήταν τυχαία η επίθεση. Υπήρξε συνεννόηση μέσω κινητού μεταξύ των φασιστών, κάποιοι από αυτούς βγήκαν από αυτοκίνητο που κατέφτασε στο χώρο και έγινε κυκλωτική επίθεση.

3. Οι συλληφθέντες έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική σχέση με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμα από μια μακριά σειρά φασιστικών επιθέσεων που ποτέ δεν τιμωρήθηκαν ούτε δικαστικά ούτε κοινωνικά και γι’ αυτό συνεχίζονται. Δεν ξεχνάμε τις 2 υποθέσεις φασιστικών επιθέσεων στο χώρο του στεκιού το 2009 και το 2012, οι οποίες ακόμα δεν έχουν εκδικαστεί,  αλλά ούτε και τις δεκάδες θρασύδειλες επιθέσεις κατά μεταναστών και ντόπιων τα τελευταία χρόνια.

4. Απαιτούμε από την αστυνομία και την εισαγγελία να πράξει το αυτονόητο. Το χτύπημα με ξύλινο ρόπαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και η πρόκληση υποσκληρίδιου αιματώματος αποτελεί απόπειρα δολοφονίας και όχι απλή σωματική βλάβη.

5. Δηλώνουμε πως το σπάσιμο των τζαμιών του γαλανόλευκου φάρου δεν έχει καμία σχέση με την αντιφασιστική δράση. 

Καλούμε 
– σε συγκέντρωση στα δικαστήρια Παρασκευή 27/3/15 στις 12:00 πμ, ώρα που ορίστηκε η δίκη. 
– σε μικροφωνική ενημέρωσης την Παρασκευή 27/3/15 στις 18:00 μμ, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
– σε συγκέντρωση το Σάββατο 28/3/15 στις 12:00 πμ 

Σωματεία, σύλλογοι, φορείς, συλλογικότητες και κάθε πολίτης οφείλει να πάρει ενεργή θέση. Αν δεν τους σταματήσουμε σήμερα το επόμενο θύμα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Επιτέλους η κοινωνία των Χανίων πρέπει να θέσει ένα τέλος στα φασιστικά και ρατσιστικά χτυπήματα στην πόλη.»

Ανακοίνωση γιατρών από το ΚΥ Βάμου

Ανακοίνωση για το δολοφονικό χτύπημα σε βάρος συναδέλφου μας

Με θλίψη και οργή, μάθαμε πως την τετάρτη το βράδυ, άτομα που όπως όλα δείχνουν ανήκουν στο φασιστικό χώρο, χτύπησαν σοβαρά το φίλο και συνάδελφό μας Δημήτρη. Η μόνη αφορμή το ότι μίλησε με μετανάστη τον οποίον προπηλάκιζαν λίγο πριν οι επίδοξοι δολοφόνοι, η μόνη αιτία το ρατσιστικό μίσος και η βία που έχει μολύνει την κοινωνία μας. Το ξέρουμε πως ο Δημήτρης θα γίνει γρήγορα καλά και αντί για ευχές του στέλνουμε την υπόσχεση πως δε θα ξαναανεχτούμε συμπεριφορές και ιδεολογίες που σπέρνουν το μίσος, πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην ξαναέχουμε χτυπημένους και δολοφονημένους συνανθρώπους μας

συνάδελφοι του Δημήτρη από το ΚΥ Βάμου

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΑΝΙΩΝ καταδικάζει την φασιστική επίθεση εναντίον του γνωστού για τη συμμετοχή του στα κοινωνικά κινήματα της πόλης
γιατρού Δημήτρη Μακρέα. Πρόκειται για δολοφονική επίθεση από θρασύδειλα φασιστοειδή που έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική σχέση με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των ρατσιστικών επιθέσεων των μαχαιροβγαλτών της ΧΑ και στην πόλη μας. Φαίνεται ότι η αποφυλάκιση του φυρερίσκου ηγέτη τους τους έχει αποθρασύνει γι’ αυτό και ξεμύτισαν από τις τρύπες τους.

Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει, εμπρός με μαζικές κινητοποιήσεις να τσακίσουμε το φασισμό

Καλούμε τα σωματεία,τους φορείς της πόλης,κάθε αντιφασίστα/τρια σε μαζικό συλλαλητήριο-απάντηση ση δολοφονική επίθεση το Σάββατο 28/3 στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook