Όταν είχε ορκιστεί τον Οκτώβριο του 2009 η πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, σίγουρα ο πρωθυπουργός δεν είχε καταφέρει να στείλει το μήνυμα για ένα λιτό, ολιγομελές σχήμα, αφού το επιτελείο αριθμούσε 40 πρόσωπα.

Ωστόσο, ένα άλλο μήνυμα εκπεμπόταν με σαφήνεια: ιδιαίτερη έμφαση στο γυναικείο στοιχείο, καθώς σε εκείνη την κυβέρνηση συμμετείχαν ούτε λίγο ούτε πολύ δέκα κυρίες και, μάλιστα, σε σημαντικά πόστα αρκετές εξ αυτών.

Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Άννα Διαμαντοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή, Μαριλίζα Ξινογιαννακοπούλου ως υπουργοί, Θεοδώρα Τζάκρη, Εύη Χριστοφιλοπούλου,  Φώφη Γεννηματά, Άντζελα Γκερέκου, για να θυμόματσε, με το ποσοστό συμμετοχής του ωραίου φύλου να φτάνει το 22,5% στην κυβέρνηση.

Ο ανασχηματισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου …γιγάντωσε το κυβερνητικό σχήμα, αφού οι συμμεέχοντες έφτασαν αισίως τους 48, συγκροτώντας μια από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις στην ιστορία της Μεταπολίτευσης.

Η …ποσόστωση έπεσε στο 18,75%, αλλά και πάλι οι κυρίες που συμμετείχαν ήταν εννέα: ως υπουργοί οι Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Άννα Διαμαντοπούλου, ως υφυπουργοί οι Θεοδώρα Τζάκρη, Ελπίδα Τσουρή, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Άννα Νταλάρα, Μιλένα Αποστολάκη.

Και ήρθε ο ανασχηματισμός της 17ης Ιουνίου, με το γυναικείο φύλο να απειλείται με …εξαφάνιση. Οι τρεις κυρίες του υπουργείου Παιδείας – Άννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά, Εύη Χριστοφιλοπούλου – και η υφυπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου …σώζουν τα προσχήματα, αλλά σε μία κυβέρνηση με 41 μέλη δεν καλύπτουν πλέον ούτε το 10% της σύνθεσης.

protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook