\”Δύναμη, αποφασιστικότητα, υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα της προσπάθειας και για τους εαυτούς τους! Γιατί για τους αθλητές Special Olympics οι αγώνες είναι κάτι περισσότερο από συναγωνισμός. Είναι γι αυτούς η υπέρβαση πολλών εμποδίων στον αγωνιστικό χώρο, στην αίθουσα διδασκαλίας, στο εργασιακό περιβάλλον, στον κοινωνικό περίγυρο, στη γειτονιά!\”, αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Σητείας στην τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας των Special Olympics:

Ο χαιρετισμός:

Σ΄ ένα παγκόσμιο περιβάλλον διαρκών απειλών από πολέμους, εθνικές διαμάχες και τρομοκρατία, τα Special Olympics αποδεικνύουν ότι άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές εποχές μπορούν ειρηνικά να συνεργάζονται πάνω σε κοινές, διαχρονικές και πάνω απ΄ όλα πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1968, δίνοντας μορφή στο όραμα της ιδρύτριάς του, Eunice Kennedy Shriver. Ένα όραμα που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μια θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Eunice, όπου κλήθηκαν παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Δύο μόλις χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, λαμβάνουν χώρα στο Illinois των ΗΠΑ οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics συμμετέχοντες 1.000 αθλητές. Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ΄ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατ. ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη των κοινοτήτων τους.

Στην Ελλάδα, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις των Special Olympics φθάνουν τις 12.000. Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σ΄αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Ταυτόχρονα ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Οι σύγχρονες ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγουν από το 2001 τα Special Olympics σε συνεργασία με διάφορους επιστημονικούς φορείς του κόσμου, καθώς και η σαραντάχρονη διεθνή τους πείρα αποδεικνύουν με γεγονότα και αριθμούς πλέον, τις ευεργετικές επιπτώσεις του αθλητισμού σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία, στις οικογένειές τους και στις κοινωνίες που ζουν.

<<θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω

βοηθείστε με να προσπαθήσω με θάρρος!>>

Μπορεί να το δει κανείς στα πρόσωπα των παιδιών που συμμετέχουν στους αγώνες. Δύναμη, αποφασιστικότητα, υπερηφάνεια για το αποτέλεσμα της προσπάθειας και για τους εαυτούς τους! Γιατί για τους αθλητές Special Olympics οι αγώνες είναι κάτι περισσότερο από συναγωνισμός. Είναι γι αυτούς η υπέρβαση πολλών εμποδίων στον αγωνιστικό χώρο, στην αίθουσα διδασκαλίας, στο εργασιακό περιβάλλον, στον κοινωνικό περίγυρο, στη γειτονιά!

anatolh.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook