Τελευταία ενημέρωση : 15:30

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος το φθινόπωρο για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία άρχισε η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε πέντε βασικούς άξονες αλλαγών το επόμενο διάστημα και έθεσε τα κομβικά ζητήματα επί των οποίων ζητά την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι η εικόνα της διαίρεσης στη χώρα καθόλου δεν βοηθά και έκανε εκ νέου άνοιγμα συνεννόησης προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση στο λάθος, υπογράμμισε εκ νέου.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Ακόμη εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στους στόχους που έθεσε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

\”Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση δε μπορεί να ξεγελάσει σήμερα όλους όσους ξεγελούσε μέχρι σήμερα, ό, τι προτάσεις και να κάνετε\”, είπε η κα Παπαρήγα.

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θα κάνει απλώς ιδιωτικοποιήσεις, αλλά θα υποθηκεύσει την κρατική περιουσία.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε εξάλλου το λαό να ετοιμάσει τον πόλεμο απέναντι στον πόλεμο, που -όπως είπε- διεξάγουν τα κόμματα εξουσίας.

Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υπογραμμίζοντας ότι ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς είχαν μία ευκαιρία για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης αλλά την έχασαν.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε «εκλογές, που θα βγάλουν οικουμενικό σχήμα ως το μόνο το οποίο μπορεί να σώσει την Ελλάδα» και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή, όπως είπε, «κλώτσησαν την ευκαιρία» μιας εθνικής κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνία βράζει, το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται και η πολιτική του μνημονίου οδηγεί στο γκρεμό.

«Η χώρα βουλιάζει σε μία πρωτοφανή και πολυδιάσταση κρίση» είπε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας κυβέρνηση και Τρόικα ότι φοβούνται το ενδεχομενο των εκλογών.

 Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνία βράζει, το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται και η πολιτική του μνημονίου οδηγεί στο γκρεμό, ενώ χαρακτήρισε το μεσοπρόθεσμο «ταφόπλακα για τον ελληνικό λαό».

Την Δευτέρα και την Τρίτη θα μιλήσουν τα μέλη της κυβέρνησης και όσοι Βουλευτές επιθυμούν και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης (21/6).

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, παίρνει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας, Γιώργου Λιάνη, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 155 εδρών, καθώς οι παραιτηθέντες βουλευτές της συμπολίτευσης Γιώργος Φλωρίδης και Εκτωρας Νασιώκας αντικαταστάθηκαν από τους επιλαχόντες Γιώργο Φραγκίδη και Βασιλική Αλεξανδρίδου.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook