Η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση στο λάθος, υπογράμμισε εκ νέου και επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες. 

«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα», όπως είπε.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Ο κ.Σαμάρας επισήμανε αρχικά, υπενθυμίζοντας τις συζητήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ότι για να εκφράζει ο πρωθυπουργός την επιθυμία να παραιτηθεί η κατάσταση «έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο».

«Με το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας» δεν θα αλλάξει τίποτα, πρόσθεσε σε αναφορά του για τον ανασχηματισμό, χαρακτηρίζοντας τη νέα κυβέρνηση «κυβέρνηση συγκόλλησης που φτιάχτηκε ανάμεσα σε στελέχη που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούνταν για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού».

Η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση και δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε μία πολιτική που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καμία πρόβλεψη για την οικονομία δεν έπεσε μέσα, υπογράμμισε λέγοντας ότι οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης, και έκανε λόγο για λάθος πολιτική συνταγή της κυβέρνησης που συνεχίζεται και που οδηγεί σε απόλυτα αδιέξοδο τη χώρα.

«Αν πιστεύετε ότι ακολουθείτε την σωστή πολιτική», πρόσθεσε ο Αντ.Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «πηγαίνετε με την τρόικα, αν όχι, αλλάξτε πορεία. Αν δείτε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, πείτε το καθαρά» στο λαό, κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο τα δημοσιεύματα 

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις του κόμματος, όπως είπε, αποδίδοντάς τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ.

Αφού έθεσε ζήτημα προσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού –«γιατί το χρωστάμε ο ένας στον άλλο από τη θέση μας, στη χώρα και το λαό», όπως είπε–, επέρριψε στη συνέχεια ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα «δεν είναι άσχετο» με τα δημοσιεύματα.

Το κλίμα της συναίνεσης δεν ενισχύεται, αντίθετα υπονομεύεται και από συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματός του, είπε.

«Στο εξωτερικό φοράω πάντα την εθνική φανέλα», υπογράμμισε, αλλά «αν το συνεχίσετε αυτό, μέσα στην Ελλάδα θα καταλάβετε ότι τα αστεία τελείωσαν».

Σε ό,τι αφορά την συναίνεση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εκφράζεται και από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει υπερψηφίσει στη Βουλή νόμους που έφερε η κυβέρνηση ενώ παρουσίασε στο Ζάππειο μία πλήρως κοστολογημένη πρόταση.

«Εμείς θα επιμείνουμε στο ότι ο μόνος δρόμος να σωθεί η χώρα είναι οι εκλογές. Δεν πρόκειται εμείς να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα. Αρκετά την αποσταθεροποιεί η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε αύριο να κυβερνήσουμε πάνω σε ερείπια. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από τη έκβαση της τωρινής ψηφοφορίας την εμπιστοσύνη του λαού την έχει χάσει οριστικά πια. Αυτό δεν αντιστρέφεται», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

(in.gr)