Αγώνα δρόμου, από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, για την ανεύρεση άδειου κρεβατιού σε Εντατική έκαναν οι γιατροί από δύο κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Όμως «τυχερή» ήταν η μία από τους δύο ασθενείς, που σε κρίσιμη κατάσταση χρειαζόταν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Ο άλλος έμεινε στο νοσοκομείο, με τους γιατρούς να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να τον βοηθήσουν.

Το διπλό περιστατικό συνέβη προχθές και είναι ένα από τα πολλά. Και οι πέντε ΜΕΘ της Κρήτης ήταν γεμάτες, με αποτέλεσμα να αναζητείται κρεβάτι για δύο ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση και να μην βρίσκεται. Τελικώς, βρέθηκε άδειο κρεβάτι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρεθύμνου για μία 40χρονη κοπέλα σε σηπτική καταπληξία που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με έναν ηλικιωμένο άνδρα, επίσης σε σηπτική καταπληξία, για τον οποίο αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ο άνθρωπος τελικώς, αφού οι προσπάθειες δεν απέδωσαν, νοσηλεύεται σε απομονωμένο θάλαμο, αυξημένης φροντίδας.

Η αναζήτηση κρεβατιού σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου είναι συχνό φαινόμενο κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας του ΠΑΓΝΗ, δεδομένου ότι η Μονάδα που διαθέτει αδυνατεί να καλύψει τη δυναμικότητα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, είναι πανελλαδικό και χρόνιο, όμως και στην Κρήτη οι Εντατικές παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα, συχνά και στο 100%, με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται λύση ούτε με τη μετακίνηση του ασθενούς σε άλλο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα και η ΜΕΘ του Βενιζελείου λειτουργεί τα 11 από τα 14 κρεβάτια της δυναμικότητάς της ελλείψει νοσηλευτικού προσωπικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook