Τα λειτουργικά προγράμματα κινητών τηλεφώνων αρχίζουν να αξιοποιούν εγκληματίες, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Cisco. Στην ετήσια έκθεσή της, η Cisco προβλέπει ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον smartphones, του λογισμικού τους και των χρηστών τους θα αυξηθούν κατακόρυφα το 2011. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων ιών υπολογιστών συνεχίζει να στρέφεται κατά του λειτουργικού συστήματος Windows και των προγραμμάτων που το χρησιμοποιούν.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε σημαντικά στα τέλη του 2009, με την εμφάνιση ιού με την ονομασία Zitmo. Επρόκειτο για εκδοχή του σκουληκιού trojan Zeus Windows, που είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ εγκληματιών, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν διαδικτυακούς κωδικούς πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών. Ο επικεφαλής του τομέα έρευνας της Cisco, Πάτρικ Πίτερσον, εκτιμά ότι η βελτίωση των μέτρων ασφάλειας του λογισμικού Windows δυσχεραίνει σημαντικά τις προσπάθειες των χάκερς.

Ολοένα και πιο δημοφιλής στόχος καθίστανται την ίδια ώρα τα προϊόντα της Apple, όπως το iPhone. Οι στατιστικές της Cisco έδειξαν, όμως, ότι οι χάκερς έχουν εντοπίσει σημαντικό αριθμό αδυναμιών στο λειτουργικό σύστημα iOS4. Ο αυστηρός έλεγχος που ασκεί η Apple στο τι μπορεί να «παίξει» στα τηλέφωνά της σημαίνει μεν ότι οι επιθέσεις χάκερς περιορίζονται, αλλά και ότι πολλοί χρήστες επιλέγουν να «σπάσουν» το λογισμικό του τηλεφώνου τους, που τους καθιστά ευάλωτους σε επιθέσεις και ιούς.

Επιθέσεις τέτοιου είδους δέχεται, όμως, και το λειτουργικό πρόγραμμα Android της Google. Ιοί trojan που έχουν ως στόχο τους το Android έχουν πετύχει να ενσωματώσουν στο τηλέφωνο εντολές και προγράμματα, παρά τη θέληση του χρήστη. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, ο ιός trojan Geinimi αποδείχθηκε ικανός να υποκλέψει όλα τα δεδομένα από κινητά τηλέφωνα χρηστών του λογισμικού Android.

«Η σχετική νεότητα του λογισμικού Android OS, που ισχύει για τις εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα, συνδυαζόμενο με τον τεράστιο αριθμό χρηστών, καθιστούν τα νέα αυτά τηλέφωνα ιδανικό πεδίο δράσης κάθε είδους κακόβουλου προγραμματιστή», λέει το στέλεχος της Cisco, Σκοτ Ολετσόφσκι.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook