Ηγετικά στελέχη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη δηλώνουν ότι βρίσκονται εν αναμονή της χρηματικής βοήθειας που τους έχουν υποσχεθεί οι σύμμαχοί τους στη Δύση και τον Αραβικό κόσμο, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικου Μεταβατικού Συμβουλίου έχει σειρά επαφών με ξένες κυβερνήσεις, με στόχο την επίσημη αναγνώριση του Συμβουλίου και την οικονομική του υποστήριξη.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα επίσκεψη δύο ημερών στην Κίνα, ενώ ήδη είχε επαφές στη Νάπολη. Η κινεζική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη ως «απόλυτη προτεραιότητα», ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει επαφές και με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Η Κίνα έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη, απ' όπου απομακρύνθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περίπου 36.000 Κινέζοι που εργάζονταν στους τομείς των κατασκευών, των σιδηροδρόμων και των τηλεπικοινωνιών.

Οι επαφές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης με την Κίνα αποτελούν μια διπλωματική επιτυχία για τους αντικαθεστωτικούς, αφού το Πεκίνο αποφεύγει συνήθως κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο, η Κίνα απείχε της ψηφοφορίας τον Μάρτιο που άνοιξε το δρόμο για τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης.

Εν αναμονή της βοήθειας

Οι εξεγερμένοι χρειάζονται πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τους επόμενους έξι μήνες και έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις ότι θα λάβουν οικονομική βοήθεια από ξένες κυβερνήσεις.

Ο Άμπντελ Χάφεζ Γόγκα, αντιπρόεδρος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε την ελπίδα τα χρήματα να αρχίσουν να φθάνουν σύντομα.

«Ως σήμερα δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε ποσό από τα υπεσχημένα χρήματα. Ο μηχανισμός πλέον λειτουργεί και τα κεφάλαια θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα» είπε, εκτιμώντας ότι συνολικά απαιτούνται περίπου 3,5 δισ. δολάρια.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι τα χρήματα θα καταστούν διαθέσιμα τις ερχόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι τα χρήματα αυτά θα κατατεθούν πολύ σύντομα» τόνισε.

Η λιβυκή οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και οι εξεγερμένοι πασχίζουν να εξασφαλίσουν κάποια κεφάλαια καθώς οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές που έχει προκαλέσει ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος έχουν παραλύσει την παραγωγή στην άλλοτε μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ στη Βόρεια Αφρική.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο σκιώδης υπουργός Πετρελαίου των εξεγερμένων Άλι Ταρχούνι επέκρινε έντονα την Δύση, κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της να παράσχει βοήθεια στους εξεγερμένους.

Δυτικές δυνάμεις βοηθούν τους εξεγερμένους με καθημερινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι κι έχουν υποσχεθεί να αποδεσμεύσουν και να παραδώσουν στους εξεγερμένους «παγωμένα» κεφάλαια της Τρίπολης στο εξωτερικό.

Ωστόσο, πιέζουν τους εξεγερμένους να ανακοινώσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα κυβερνήσουν τη Λιβύη εάν ο Καντάφι αποχωρήσει από την εξουσία ή ανατραπεί.

Οι εξεγερμένοι λένε ότι το βασικό τους αίτημα είναι να φύγει ο Καντάφι. Ο Γόγκα απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την κυβέρνησή του. «Δεν υπάρχουν συνομιλίες ανάμεσα στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ή μέλη του με το καθεστώς του Καντάφι» είπε.

Κατηγόρησε, επίσης, τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι ότι αναπτύσσουν στρατιωτικές μονάδες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κάτι που όπως είπε μπορεί να είναι η αιτία για απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του NATO.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση Καντάφι ανακοίνωσε πως εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν από ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό στην Τρίπολη. Η Συμμαχία, αν και παραδέχθηκε το συμβάν, κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση γιατί «τοποθέτησε στρατιωτικές (εγκαταστάσεις) κοντά σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι» και έτσι «οι απώλειες αυτές είναι αναμενόμενες».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας, στόχος της επιδρομής ήταν «μια στρατιωτική εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων». 

Ωστόσο «φαίνεται ότι ένα όπλο δεν έπληξε τον επιδιωκόμενο στόχο, και μπορεί να υπήρξε μια βλάβη του οπλικού συστήματος που πιθανώς να προκάλεσε κάποιες απώλειες αμάχων» καταλήγει η ανακοίνωση.

in.gr