Σε έναν μαραθώνιο δικών σύρονται δεκάδες αγρότες και στην Κρήτη κατηγορούμενοι για κινητοποιήσεις παρελθόντων ετών. Πρόκειται όχι για μια, ούτε για δύο, αλλά για τρείς δίκες σε Χανιά και Ηράκλειο για αγροτικές κινητοποιήσεις του 2004 και 2006 !!!
Όμως έπεται και συνέχεια γιατί αναμένεται να καθοριστούν νέες δίκες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και των επόμενων ετών, με αποκορύφωμα τους αποκλεισμούς δρόμων και εφοριών του 2009.

«Η μοναδική κοινωνική τάξη που οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων μετά από κινητοποίηση είναι οι αγρότες» επισημαίνει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος κ.Γιώργος Γωνιωτάκης ο οποίος – προς το παρόν – παρευρίσκεται στις δίκες ως μάρτυρας υπεράσπισης, καθώς στις επόμενες δίκες, ειδικά για τις κινητοποιήσεις του 2009 θα είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος.

Ο κ. Γωνιωτάκης τονίζει πως ενώ πολλές κοινωνικές τάξεις κάνουν κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών και ενώ ακόμη και στην Αθήνα όταν γίνονται πορείες κλείνουν όλοι οι δρόμοι, μόνο στους αγρότες υποβάλλονται μηνύσεις και σύρονται στα δικαστήρια. 

«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει αυτή την ιστορία. Έχει συμβεί και στο παρελθόν, υπάρχει προηγούμενο και οφείλει η κυβέρνηση και όλος ο πολιτικός κόσμος να ψηφίσουν μια νομοθετική ρύθμιση για να τελειώσει αυτή η ιστορία με τα αγροτοδικεία» δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ. 

Μάλιστα επισημαίνει το παράδοξο κάποια δικαστήρια να αθωώνουν τους αγρότες και άλλα να τους καταδικάζουν παρόλο που ουσιαστικά πρόκειται για τις ίδιες κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη (26/1) αναβλήθηκε στα Χανιά η δίκη 16 αγροτών που κατηγορούνται για τον αποκλεισμό του κτιρίου των εφοριών των Χανίων το 2004.  Την Πέμπτη (27/1), στο Ηράκλειο αναβλήθηκε  η δίκη 42 αγροτών οι οποίοι κατηγορούνται ότι το 2006 κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, έσπασαν γλάστρες και τζάμια και πέταξαν αγγούρια στα γραφεία, προκαλώντας – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – ζημιές αξίας 4.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει μια ακόμα δίκη στα Χανιά με κατηγορούμενους αγρότες που στην διάρκεια κινητοποίησης, είχαν αποκλείσει για λίγες ώρες την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook