Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , κ. Κώστα Σκανδαλίδη κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης για την καταστροφή της παραγωγής των αμπελώνων του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Ο κ. Παρασύρης στήριξε την αναφορά του, στο υπόμνημα που απέστειλε ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Ρούσσος Κυπριωτάκης στο οποίο περιγράφεται η ποσοτική και ποιοτική ζημιά σε ποσοστό 60-70 % στον αμπελουργικό τομέα της περιοχής.

Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του Δημάρχου Αρχανών Αστερουσίων, Ρούσσου Κυπριωτάκη:

\”Κύριοι

Ο Δήμος μας χαρακτηρίζεται ως ο κατεξοχήν αμπελουργικός Δήμος του Ν. Ηρακλείου όπου παράγονται VQPRD επιτραπέζια σταφύλια (πρώιμα, μεσοπρώιμα & όψιμα), σταφίδες και κυρίως οίνοι ΟΠΑΠ.

Η τοπική οικονομία του Δήμου βασίζεται περίπου σε ποσοστό 60% στην αμπελουργία, στην οποία οι καλλιεργητές έχουν επενδύσει τόσο σε σύγχρονες υποδομές όσο και σε τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας μας, στην παρούσα χρονική στιγμή ο αμπελουργικός τομέας του Δήμου, έχει υποστεί ποσοτική και ποιοτική ζημία σε ποσοστό 60-70%. Αυτό οφείλεται στις απρόσμενα δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει μέχρι τώρα (έντονες βροχοπτώσεις τέλος Μαΐου & εντός Ιουνίου, υψηλές σχετικές υγρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες και τις πρώτες πρωινές σε συνδυασμό με αυξημένες θερμοκρασίες άνω των 18-20 οC) που επέδρασαν καταλυτικά στην ανεξέλεγκτη επέλαση του περονόσπορου.

Αν και οι καλλιεργητές της περιοχής μας έγκαιρα και με επιμέλεια προσπάθησαν και προσπαθούν αδιαλείπτως μέχρι σήμερα να προστατεύσουν τα αμπέλια τους αυτό δεν ήταν εφικτό.

Τα δεδομένα αυτά μεταφράζονται ως εξής:

Μεγάλη καταστροφή της φετινής παραγωγής τόσο των επιτραπεζίων σταφυλιών, της σταφίδας όσο και των οινοσταφύλων.

Μεγάλη οικονομική ζημία που συντελείται τόσο από τους επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς φυτοπροστασίας όσο και από την ενδεχόμενη υπολλειματικότητα σε δραστικές ουσίες, στις εναπομείνουσες ποσότητες που θα τις καταστήσει μη εμπορεύσιμες.

Επίδραση στην παραγωγικότητα των πρέμνων, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο 2011-2012

Κύριοι,

Με δεδομένα ότι:

1. η συγκεκριμένη καταστροφή είναι άμεσα, άρρηκτα και αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 2 παρ. στ΄ του Κανονισμού (Υ.Α 15711/98),

2. καλύπτεται πλήρως από το άρθρο 5 παρ. 1ζ & 1 ιβ του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του Ν. 3877/2010 (Σύστημα προστασίας και ασφάλισης αγροτικής παραγωγής).

3. έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας θεομηνίας

Παρακαλούμε όπως εξαντλήσετε τα περιθώρια αποζημίωσης μέσω:

1. της ένταξης στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραγωγοί μας στο σύνολό τους έχουν ασφαλίσει την παραγωγή τους μέσω της υποβολής της ΑΕΕ & Δήλωσης Καλλιέργειας έτους 2011

ή

2. της ενεργοποίησης της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ, με δεδομένο ότι έχει πληγεί το μεγαλύτερο μέρος του Νομού.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε συνεργασία προκειμένου σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία να βοηθήσουμε από κοινού τους αμπελοκαλλιεργητές μας.\”

Ειδικότερα, ο κ. Παρασύρης υιοθετεί στην αναφορά του την πρόταση του Δημάρχου για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ή την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης μέσω των ΠΣΕΑ, με δεδομένο ότι οι ζημιές έχουν επεκταθεί στο σύνολο σχεδόν του Νομού Ηρακλείου.

Παράλληλα, ο κ. Παρασύρης απέστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ με την οποία ζητά να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook