Την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα προτείνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ε. Βενιζέλο, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοΐδη.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενη σχετική παρέμβαση του Βουλευτή για την αναστολή των πλειστηριασμών τον περασμένο Δεκέμβριο είχε βρει «ευήκοα ώτα» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ώστε λίγες ημέρες μετά είχε υπερψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που ανέστειλε τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας έως τις 30 Ιουνίου.

Επανερχόμενος στην παρέμβασή του για την ανανέωση ισχύος της ρύθμισης, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει στο έγγραφό του ότι «με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές», παρατάθηκε η απαγόρευση των πλειστηριασμών που έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2010 μέχρι 200.000 ευρώ από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών έως 30 Ιουνίου 2011». Τονίζει δε ότι «με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες, που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες λόγω της οικονομικής κρίσης να ανακάμψουν, να αναδιοργανώσουν την κάλυψη των αναγκών τους και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους».

Ωστόσο, θεωρεί δεδομένο ότι «αρκετοί δανειολήπτες βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε δύσκολη, ίσως και σε δυσκολότερη, θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν εκ νέου να χάσουν τις περιουσίες τους».

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας έχει οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση, καθώς δεν διαθέτει σοβαρή αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση και τα δάνεια, ώστε δεν είναι σε θέση να σχεδιάσει τη συμμετοχή του στην οικονομική και κοινωνική ζωή», ενώ τονίζει πως «εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εξοφλήσουν τις υπάρχουσες οφειλές τους, ενώ τα μέτρα που συνεχίζει να λαμβάνει η κυβέρνηση, αλλά και τα νέα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία».

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι «στις 30 Ιουνίου πάει η ισχύς της προηγούμενης ρύθμισης και ότι η οικονομική κατάσταση των πολιτών συνεχώς επιδεινώνεται, το κόστος ζωής και η ανεργία αυξάνονται αλματωδώς», ο κ. Αυγενάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν «με νομοθετική πράξη στην άμεση επέκταση της ρύθμισης για την αναβολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμη, ήτοι την 31η Δεκεμβρίου 2011», ενώ ζητά ενημέρωση εάν έχουν εικόνα «πόσοι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook