Μετά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσης η κυβέρνηση ζητά τώρα από πρεσβείες και προξενεία να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Εφορία, τυχόν αδιάθετες δαπάνες.

H κυβέρνηση με έγγραφό της, ζητά από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους. 

Έμπειροι διπλωμάτες παρατηρούν ότι ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για το θέμα των προξενικών εισπράξεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα διευκρινίσεις και πλήρη ενημέρωση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά στη μεταφορά από τις διπλωματικές και προξενικές αρχές της χώρας των προξενικών τους εισπράξεων. 

Οφείλει να το πράξει άμεσα για να μη δημιουργούνται  στο εξωτερικό εντυπώσεις, που πλήττουν την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας. 

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Έχει πάψει να μας εκπλήσσει η ‘εφευρετικότητα’ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά από εδώ και από εκεί. 

» Θα θέλαμε μόνο να θυμίσουμε στους συνεταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν καινοτομούν. Οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς και επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843. Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών. Ευχόμαστε τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να μη μας επιφυλάσσει ανάλογο τέλος.»

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή -ιδίως τις ημέρες αυτές- στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.

» Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook