Αλλαγές στις διαδικασίες και στις προϋποθέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ στα Χανιά καθώς και ψηφιακή υποβολή των αιτήσεων για πρώτη φορά, αποφασίστηκαν στο Δ.Σ του Οργανισμού.

Όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ, Μιχάλης Βλαχάκης:

“Με την 53/2015 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του  Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας,  επήλθε σειρά από σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις τις οποίες θα σας παρουσιάσω αναλυτικά. Για να καταλήξουμε στο περιεχόμενο των νέων κριτηρίων η υπηρεσία μας διεξήγε μια μεγάλη έρευνα για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε άλλους μεγάλους δήμους,  όπως ο Δήμοι Αθηναίων, Γαλατσίου, Ιλίου, Λαμίας κ.ά.

Τα κριτήριά μας και οι στόχοι μας ήταν:

Η ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας στη διαχείριση του συστήματος των  εγγραφών

Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όλοι οι συνδημότες μας να νιώθουν απαλλαγμένοι από κάθε υποψία παρέμβασης για λόγους προσωπικών ή άλλων εξυπηρετήσεων.

Για αυτό το σκοπό υιοθετούμε ένα νέο σύστημα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων με αυτόματο υπολογισμό της μοριοδότησης. Στο εξής κάθε γονιός θα μπορεί με το που συμπληρώνει την αίτησή του στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα να βλέπει αυτομάτως τα μόρια που του αντιστοιχούν.

Η μοριοδότηση αυτή γίνεται χωρίς καμία παρέμβαση ανθρώπινου χειριστή, αυτόματα από το σύστημα και με αυτόν τον τρόπο οι αιτούντες θα γνωρίζουν αμέσως τα μόρια που συγκεντρώνουν, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η τελική κατάταξη των δικαιούχων. 

Κατόπιν της επιλογής, για όσα παιδιά εισάγονται θα πρέπει μέσα σε κλειστό φάκελο οι γονείς να στείλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα μόρια που συγκέντρωσαν για έλεγχο. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ως κανόνας χρηστής δημόσιας διοίκησης και έτσι το υπηρετούμε.  

Ενιαίο, σαφές και αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης

Πέραν της σημαντικής αυτής τεχνικής παρέμβασης, η οποία προσδίδει εγκυρότητα και αντικειμενικότητα στη διαχείριση των αιτήσεων, προχωρήσαμε και σε αλλαγές ουσίας στα κριτήρια μοριοδότησης με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των θέσεων με γνώμονα την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση και προτεραιότητες την οικονομική αδυναμία και τις ουσιαστικές ανάγκες των οικογενειών.

Νέες προϋποθέσεις:

Καταργήσαμε τη διαίρεση μεταξύ των δημοτών της πόλης μας σε δύο κατηγορίες με διαφορετική μοριοδότηση. Πλέον όλοι οι δημότες η κάτοικοι των Χανίων συγκροτούν ένα ενιαίο σύνολο που μοριοδοτείται εξίσου με 15 μόρια, αντί της παλιάς διάκρισης σε δύο ομάδες με 10 και 5 μορίων αντίστοιχα.

Ενοποιήσαμε τις έξι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων που ίσχυαν έως σήμερα, πολύ απλά γιατί δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι διαφορετικών ταχυτήτων. Πλέον όλοι οι εργαζόμενοι γονείς ανεξάρτητα από τον φορέα απασχόλησής τους παίρνουν από 40 μόρια.

Αλλάξαμε τα κριτήρια για τους ανέργους ώστε να μην αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία αλλά να συμπεριλαμβάνονται ισότιμα στην επιλογή για εισαγωγή σε παιδικό σταθμό. Με το έως τώρα καθεστώς ουσιαστικά έμεναν εκτός καθώς οι θέσεις καλύπτονταν από τις οικογένειες μόνο των εργαζομένων. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά των ανέργων οικογενειών να μη στερούνται των ευκαιριών παιδαγωγικής κοινωνικοποίησης και να μην αισθάνονται αποκομμένα από τους συνομήλικούς τους.  

Προσθέσαμε δύο κατηγορίες δικαιούχων οι οποίες έως τώρα δεν υπήρχαν: τις πολύτεκνες οικογένειες (με 10 μόρια) αλλά και τα παιδιά αναδόχων οικογενειών τα οποία γίνονται δεκτά κατ’ εξαίρεση και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.  

Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες οι μοριοδότηση πλέον γίνεται με ένα σαφέστερο και αντικειμενικό σύστημα που διαθέτει λιγότερες κλίμακες και αντιστοιχεί στις κλίμακες που λαμβάνει υπόψιν η εφορία στον υπολογισμό εισοδήματος για την επιβολή εισφοράς.

Μείωση τροφείων

Μέσα στο δυσμενές χρηματοδοτικό περιβάλλον για όλους τους φορείς του Δημοσίου, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πόρων ώστε να ελαφρύνουμε το βάρος για τους δημότες μας.

Αντιλαμβανόμενοι τις οξείες ανάγκες των οικογενειών λόγω της οικονομικής κρίσης προχωρήσαμε σε μείωση των εισφορών (τροφείων) για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Ακόμη περισσότερο προχωρήσαμε στην απαλοιφή τροφείων για την εισοδηματική κατηγορία έως 12.000 ευρώ και μειώσαμε στο μισό την εισφορά για το δεύτερο παιδί κάθε οικογένειας. 

Σκοπός μας είναι οι υπηρεσίες μας να είναι οικονομικά προσβάσιμες σε όσους έχουν ανάγκη και να λειτουργούν χωρίς το στοιχείο της οικονομικής αποτροπής, διασφαλίζοντας τον κοινωνικό και γιατί όχι αναδιανεμητικό χαρακτήρα του οργανισμού μας.

Ψηφιακή υποβολή για δαφάνεια

Μία καινοτομία στον τρόπο εισαγωγής νηπίων και βρεφών στους παιδικους σταθμούς του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. η απόφαση 53/2015 του Διοικητικού Συμβουλίου όπου εισάγει για πρώτη φορά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης με ταυτόχρονη εξαγωγή των μορίων που συγκεντρώνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί μια ουσιαστική τομή στον εως τώρα τρόπο μοριοδότησης που σκοπό εχει την ενίσχυση της διαφάνειας, ενω ταυτόχρονα προάγει την αξιοκρατία και ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των δημοτών μας στις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε.

Πλέον ο δημότης θα μπορεί απο το σπίτι του, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Δήμου να καταθέτει την αίτηση ενδιαφέροντος για την εισαγωγή των παιδιών του στους παιδικούς σταθμούς .

Θα επιλέγει τα ανάλογα πεδία  που αφορούν τα  εισοδήματα, την επιλογή σταθμού, και αλλά κοινωνικά κριτήρια, ενω με την υποβολή της αίτησης το σύστημα αυτόματα θα εξάγει τα μόρια.

Εν συνεχεία και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι ημερομηνίες καταθέσεις των αιτήσεων  ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα  θα εξάγει τους πίνακες με την σειρά κατάταξης, ανάλογα με τα μόρια και την επιλογή του σταθμού προτίμησης κάθε ενδιαφερόμενου.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικά τα δικαιολογητικά της αίτησης που έχουν  καταθέσει και η υπηρεσία να ελέγξει τους φακέλους των επιτυχόντων για την ορθότητα και την νομιμότητα των δικαιολογητικών.

Επιπρόσθετα θέλοντας ως Διοίκηση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαφάνειας της παραπάνω διαδικασίας, ορίσαμε μια πενταμελής επιτροπή (ένας εκπρόσωπος  απο κάθε παράταξη) η οποία θα διεξάγει Δειγματολογικό Ελεγχο στους φακέλους των επιτυχόντων.
Κατόπιν, η υπηρεσία θα εξάγει τους οριστικούς πίνακες εισαγωγής.

Αξίζει να επισημάνουμε οτι πέρα απο την διαφάνεια που υπηρετεί το παραπάνω σύστημα, βοηθάει στο να μην ταλαιπωρείται ο Δημότης περιμένοντας σε ουρές κατά την χρονική περίοδο που κατατίθενται τα δικαιολογητικά, ενω εξοικονομεί πολύτιμες εργατώρες στην υπηρεσία. Άρα επιτυγχάνουμε περισσότερη διαφάνεια και καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook