Ένας σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων πολιτών καταφεύγει στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για να αισθανθεί καλύτερα, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Η γερμανοβρετανική έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένας στους δέκα μεσήλικες (ποσοστό 10%) και ένας στους 13 ενήλικες χρησιμοποίησε κάποιο αντικαταθλιπτικό τους προηγούμενους 12 μήνες. Στην Ελλάδα, όμως, εκτιμάται ότι υπάρχει το μικρότερο ποσοστό λήψης αντικαταθλιπτικών σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ΙΖΑ της Βόννης και του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Μπλαντσφλάουερ και τον καθηγητή Άντριου Όσβαλντ, μελέτησαν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα περίπου 30.000 Ευρωπαίων από 27 χώρες.

Πιο αναλυτικά, στην Πορτογαλία το 84% δηλώνει ότι δεν έχει πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικό, το 5% παίρνει κατά καιρούς («όταν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη»), το 2% τακτικά για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός και το 9% τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Στην Ελλάδα δεν έχει πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικό το 97% του πληθυσμού (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη), κατά καιρούς παίρνει το 1%, ενώ τακτικά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός μόλις το 1%.

Ο Δρ Άντριου Όσβαλντ έκανε λόγο για ανησυχητική διαπίστωση. «Τα αντικαταθλιπτικά είναι σχετικά νέο προϊόν. Καθώς ζούμε στην πλουσιότερη και ασφαλέστερη εποχή στην ανθρώπινη ιστορία, ίσως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες μέσης ηλικίας χρειάζεται ένα χάπι για να τα βγάλει πέρα με τη ζωή του. Πρόκειται για ένα τρομακτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εξαρτιούνται από μια χημική ευτυχία», επεσήμανε.

Η πιθανότητα κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών είναι μεγαλύτερη ανάμεσα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, στους ανέργους σε σχέση με τους εργαζόμενους, στους λιγότερο μορφωμένους σε σχέση με τους περισσότερο, στους διαζευγμένους ή χωρισμένους σε σχέση με τους παντρεμένους και όσους έχουν σύντροφο.

Η χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών αυξάνεται σταδιακά και αποκορυφώνεται λίγο πριν τα 50 έτη, ενώ μετά αρχίζει σιγά-σιγά να υποχωρεί. Οι άνθρωποι της μέσης ηλικίας έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να παίρνουν αντικαταθλιπτικά σε σχέση με όσους είναι κάτω των 25 ή άνω των 65 ετών (πράγμα που ισχύει και για τα δύο φύλα).

Αυτή η διαχρονική τάση συμπίπτει με μια άλλη τάση που έχει καταγραφεί διεθνώς, ότι η ευτυχία και η νοητική υγεία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην νεανική ηλικία, υποχωρούν σταδιακά ώσπου φτάνουν στο «ναδίρ» στην μέση ηλικία και μετά σταδιακά αυξάνονται πάλι.

Η έρευνα βασίστηκε σε υπολογισμούς των ερευνητών με βάση στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για την περίοδο Φεβρουάριος-Μάρτιος 2010.

ΑΠΕ-ΜΠΕ