Οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και ιδιωτών ομολογιούχων για την εθελοντική συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσκαλέσει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε συζητήσεις στη Φρανκφούρτη», είπε γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι ανάλογες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη λύση θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις, συμπλήρωσε.

Η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει το απόγευμα στη Φρανκφούρτη και ότι θα συζητηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες προκειμένου να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα της Ελλάδας.

«Μία πιθανότητα είναι να παραταθούν οι επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα με την λήξη των υφιστάμενων», επισημαίνεται στην επιστολή.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση Μέρκελ, η συμμετοχή πρέπει να είναι εθελοντική, αλλά παράλληλα ουσιαστική και μετρήσιμη.

Οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι θεσμικοί επενδυτές θα κληθούν να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους, δηλαδή όταν εντός της περιόδου 2012-2014 (ενδεχομένως και 2015) λήγουν τα ομόλογα που ήδη έχουν, θα αγοράσουν νέα ομόλογα.

Ουσιαστικά, όμως, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, θα συμμετάσχουν θέλοντας και μη στο νέο πακέτο διάσωσης, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας και η αδυναμία αποπληρωμής ακόμα και ενός τμήματος του συνολικού χρέους που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Άλλωστε, λόγω των υψηλών κινδύνων που υπάρχουν για το ελληνικό χρέος, δύσκολα κάποια τράπεζα θα αγόραζε σήμερα ελληνικά ομόλογα.

«Θα πρέπει να δει κανείς με σαφήνεια ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές. Εάν δεν προκύψει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας. Υπάρχει ο κίνδυνος πτώχευσης. Και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα μείνουν με άδεια χέρια. Και εάν έχουν τύχη θα πάρουν μετά από χρόνια το 20% με 30% των χρημάτων τους», επισημαίνει ο καθηγητής χρηματοπιστωτικής οικονομίας στο Frankfurt School of Finance and Management, Κρίστοφ Μπάλαστ.

Οι γερμανικές τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση Μέρκελ να τους δώσει εγγυήσεις ότι θα έχουν προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων πιστωτών της Ελλάδας.

Κύκλοι του Βερολίνου, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εκτιμούν ότι θα ασκηθούν παρασκηνιακά πιέσεις στις τράπεζες και τους ασφαλιστικούς ομίλους.

Θα τους τεθεί το δίλημμα «ή συμμετέχετε ή στο τέλος μπορεί να τα χάσετε όλα».

Οι πιθανότητες επιτυχίας δεν είναι λίγες, καθώς, το γερμανικό δημόσιο ελέγχει τις τράπεζες που έχουν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα.

Πρόκειται για την «κακή τράπεζα» Hypo Real Estate (με ελληνικούς τίτλους 8 δισ. ευρώ), την αναπτυξιακή τράπεζα KfW (με 8 δισ. ευρώ επίσης) και την Commerzbank (στην οποία το γερμανικό δημόσιο ελέγχει το 25%) με 2,9 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν η Deutsche Bank και ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz. Συνολικά, η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ και των ασφαλιστικών εταιρειών τα 6 δισ. ευρώ.

Εκτός από τις γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, όπως ήδη έχουν δηλώσει Societe Generale και Credit Agricole.

Εκπρόσωπος της ένωσης ασφαλιστικών εταιριών της Γαλλίας (FFSA) ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της εκλήθη στο υπουργείο Οικονομικών για συζητήσεις σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Καθώς το ελληνικό χρέος είναι συγκεντρωμένο σε λίγα χέρια, εκτιμάται ότι η συμφωνία για την εθελοντική μετακύλιση δεν θα παρουσιάσει μεγάλες δυσκολίες.

Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 120 δισ. ευρώ. Το όφελος από τη συμμετοχή ιδιωτών ίσως ανέλθει κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ / Ιn.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook