Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ για το μέλλον της λειτουργίας των πολυκινηματογράφων «Talos Plazza» προστέθηκε μετά την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Ηρακλείου με την οποία «επιστρέφει» το φάκελο στην Υπηρεσία Δόμησης Ηρακλείου αλλά με ένα πολύ σοβαρό και ίσως κομβικό «αστερίσκο».

Όπως προκύπτει από το σκεπτικό της συνεδρίασης (5ου Πρακτικού της Συνεδρίασης 5η/2015)  τα μέλη του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων αποφάσισαν κατά πλειοψηφία πως «δεν κάνουν δεκτές τις υπ’ αριθμ. 161410/21.10.15 και 161648/22.10.14 ενστάσεις κατά της υπ’ αριθμ. 155274/09.10.14 έκθεσης αυτοψίας σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του και επιστρέφει την υπόθεση στην ΥΔΟΜ Ηρακλείου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ 2738/13 με βάση τα προβλεπόμενα στο ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο».

Σε…απλά ελληνικά, μεταφράζοντας την παραπάνω απόφαση, το ΣΥΠΟΘΑ δικαιώνει σε έναν μεγάλο βαθμό τον αντίδικο της εταιρείας, καθώς ζητά να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο αφήνει στην δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Δόμησης για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αλλά –και εδώ τίθεται θέμα ερμηνείας- με βάση το «ισχύον σήμερα θεσμικό πλαίσιο». Αν η τελευταία φράση ερμηνευτεί όπως η εταιρεία «Δομική Ακινήτων ΑΕ» επικαλείται τότε δεν αποκλείεται η κρίση της Υπηρεσίας να προχωρήσει με βάση τις νέες πολεοδομικές διατάξεις του Ν. 4178/2013, δηλαδή τις ρυθμίσεις του νόμου περί αντιμετώπισης των αυθαιρέτων, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα κρίθηκε από το ΣτΕ ως «είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Λ.Σ. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook