«Πολλοί» πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών κρατούνται αυτή τη στιγμή στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί κρατούνται από την πολιτοφυλακή των Χούτι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έχει δει τα άρθρα που αναφέρονται στο ότι πολλοί αμερικανοί πολίτες τέθηκαν πρόσφατα υπό κράτηση στην Υεμένη», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν «ό,τι είναι δυνατό ώστε τα πρόσωπα αυτά να αφεθούν ελεύθερα».

Αρνήθηκε, όμως, να δώσει οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση σε ό,τι τους αφορά, ιδιαίτερα σχετικά με τον τόπο όπου κρατούνται και το ποιοι είναι οι δεσμοφύλακές τους.

«Η προστασία των αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό είναι η κύρια προτεραιότητα», συνέχισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίο έχουν καταλάβει ολόκληρα τμήματα του εδάφους της Υεμένης, «φυλάκισαν τουλάχιστον 4 αμερικανούς πολίτες», που κρατούνται στη φυλακή της πρωτεύουσας Σαναά.

Όμως οι προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει απευθείας επικοινωνία με τους αντάρτες.

Η εφημερίδα, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι μιλούν ανώνυμα, ανέφερε πως 3 Αμερικανοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και ένας τέταρτος, που δεν διευκρινίστηκε το επάγγελμά του, έχει και τις δύο υπηκοότητες, των ΗΠΑ και της Υεμένης. Κανείς δεν εργάζεται για την αμερικανική κυβέρνηση, ανέφερε.

Η Washington Post γράφει ακόμη πως ένας πέμπτος Αμερικανός, ο Σαρίφ Μόμπλεϊ, βρίσκεται επίσης στα χέρια των Χούτι. Η περίπτωσή του είναι ήδη γνωστή: καταδικάστηκε πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια για πράξεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Ένας από τους κρατούμενους επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος τις προηγούμενες ημέρες, αλλά, την τελευταία στιγμή, οι Χούτι άλλαξαν γνώμη, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο αμερικανό αξιωματούχο, ο κρατούμενος αυτός είχε κατηγορηθεί ότι παρέμεινε στην Υεμένη μετά την εκπνοή της βίζας του. Στο εξής, οι αντάρτες τον κατηγορούν ότι μετέβη στις «ευαίσθητες» περιοχές της Υεμένης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς που συνελήφθησαν πρόσφατα περιλαμβάνονται στους δεκάδες Αμερικανούς που δεν μπόρεσαν να φύγουν από την Υεμένη ή που διάλεξαν να παραμείνουν στη χώρα αφού οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook