Σε μια συμβολική κίνηση για την προβολή της παραδοσιακής κεραμικής τέχνης που χρόνια τώρα αναπτύσσεται στο Θραψανό προχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης παρέδωσε σήμερα στο διεθνή αερολιμένα Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου τριάντα παραδοσιακά πήλινα χειροποίητα κεραμικά στα οποία είχαν φυτευτεί δενδρύλλια ελιάς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραχωρηθούν περισσότερα.

Πρόκειται για μια ιδέα του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη την οποία προώθησε και υλοποίησε  η Δημοτική  Αρχή Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό Αγγειοπλαστών Θραψανού «Μίνως» και τους επιχειρηματίες αγγειοπλάστες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αερολιμένας Ηρακλείου αποτελεί πύλη εισόδου στο νησί μας, σκοπός της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να κάνει τους επισκέπτες, αλλά και τους πολίτες της Κρήτης, κοινωνούς της παραδοσιακής τέχνης της αγγειοπλαστικής, τα μυστικά της οποίας για τους αγγειοπλάστες του Θραψανού χάνονται στα βάθη της ιστορίας από τα Μινωικά κιόλας χρόνια.

Επιπλέον, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στηρίζοντας τον πολιτισμό, προβάλλοντας και προωθώντας την κεραμική παράδοση της περιοχής συμμετέχει, ως εταίρος στο έργο «ΚΕΡΑΜΕΥΣ» στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013». Η συμμετοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας στο πρόγραμμα εγκρίθηκε πρόσφατα έπειτα από πρόταση που είχε καταθέσει ο πρώην Δήμος Θραψανού. Στόχος της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας μέσα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι αφενός η προβολή του λαϊκού πολιτισμού του Θραψανού ως τουριστικού πόρου και αφετέρου η προώθηση των παραδοσιακών κεραμικών προϊόντων μέσα από δράσεις προσαρμογής της παραδοσιακής αγγειοπλαστικής – κεραμικής στο σύγχρονο επιχειρείν, που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook