Τελευταία ενημέρωση: 15:30

Στην Κρήτη βρίσκεται για δεύτερη ημέρα ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος πραγματοποιεί  επίσκεψη στο νησί.

Μετά την χθεσινή σύσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο με θέμα την πιλοτική ανάπτυξη του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ο κ. Κουρουμπλής έδωσε το παρόν στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Σφακιά, παρουσία  του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Δήμου Σφακίων και φορέων της περιοχής. Νωρίτερα είχε παρευρέθει στον εορτασμό της Επετείου  της κήρυξης της «επανάστασης του 1821 στην Κρήτη», στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων

Ο Υπουργός Υγείας, ξεκίνησε ένα λόγο από καρδιάς, σημείωνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τα Σφακιά, αναφερόμενος ειδικά σε όσους Σφακιανούς, έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία του τόπου

Θελω να καταθέσω την ψυχή μου αυτή τη στιγμή… Αυτός εδώ ο τόπος, που σήμερα τιμούμε τους υπερβατικούς αυτούς ανθρώπους που δεν κοίταξαν την σκοπιμότητα, τίμησαν την τιμή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έδωσαν ότι καλύτερο και αγαθότερο υπάρχει στη ζωή, για να υπερασπιστούν την ελευθερία του τόπου και της πατρίδας

Συνδέοντας το τότε με το σήμερα ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για νέα οικονομική κατοχή, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με όραμα, ελπίδα και πατριωτισμό.

Σήμερα αυτή η πατρίδα υφίσταταται έναν άλλο πόλεμο και μια άλλη απειλή, ουσιαστικά μια νέα οικονομική κατοχή, Για αυτό καλούμεθα όλοι, αυτήν την μεγάλη στιγμή, που η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει μια μεγάλη εθνική προσπάθεια, να καταθέσουμε τον καλό μας εαυτό, γιατί η πατρίδα έχει ανάγκη των πατριωτισμό όλων μας.. Μας λένε σήμερα πολύ, πιστεύετε στο όνειρο και αρνείστε την πραγματικότητα. Χωρίς να πιστεύεις στο όνειρο, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα δεν μπορείς να δημιουργήσεις στη ζωή. Ο άνθρωπος αλλάζει τη ζωή και όχι η ζωή τον άνθρωπο.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου στα Σφακιά, λέγοντας ότι η δημιουργία του, οφείλεται σε ανθρώπους με όραμα σχολιάζοντας ότι ενδεχομένως κάποιοι στην αρχή να τους χαρακτήρισαν ως γραφικούς, ενώ αναφέρθηκε στο όραμα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου για την υγεία

Μέσα από συλλογικές προσπάθειες οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όχι το πλεόνασμα της οικονομίας αλλά το υστέρημα της οικονομίας, γιατί η κοινωνία που δοκιμάζεται αυτήν την περιόδο έχει ανάγκη ένα ανθρωποκεντρικό κράτος με ευαισθησία. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας ώστε και οι Σφακιανοί να μην μένουν μόνο με την ιστορική μνήμη αλλά να ζουν μια σύγχρονη  πραγματικότητα. Αν κάτι συμβεί να νιώθουν ότι υπάρχει ένας γιατρός εδώ για τη ζωή τους

Η ζωή από μικρό με έκανε ρεαλιστή και είμαι βαθιά πεπεισμένος οτι θα βρούμε τους τρόπους για να εμπεδωσουμε ένα σύστημα υγείας με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα υπηρετεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις…

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν όσον αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των φαρμάκων επιρρίπτοντας ευθύνες σε επιλογές του  παρελθόντος.

Για πρώτη φορά, τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο που τόλμησε και είπε στις πολυεθνικές ότι επί 10 χρόνια ζείτε τον φορολογικό παράδεισο σε αυτήν την χώρα. Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος… Σήμερα η συμμετοχή του πολίτη στα φάρμακα έχει πάει στο 30%. … Αυτά που εξασφαλίσαμε και αυτά που θα εξασφαλιστούν, δεν θα πάνε στους δανειστές θα επιστρέψουν, μειώνοντας την ασφαλιστική συμμετοχή, στον αδύνατο.

Ο κ. Κουρουμπλής επίσης, αναφέρθηκε στην σημασία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ως απαραίτητο όρο για την επιτυχία ενός συστήματος υγείας, επισημαίνοντας οτι προηγούμενες πολιτικές στην ουσία είχαν καταστρέψει αυτόν τον τομέα, ενώ έκλεισε την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, με τον ίδιο τρόπο που την ξεκίνησε, κάνοντας ειδική αναφορά στα Σφακιά.

Υπάρχει καθυστέρηση από όλες τις κυβερνήσεις σε μια περιοχή που είχε γράψει Ιστορία. Τα Σφακιά δεν αρκεί να είναι μόνο στα ποιήματα αλλά και στην σκέψη των κυβερνώντων”, σημείωσε δεσμευόμενος ότι το Υπουργείο Υγείας θα στελεχώσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο των Σφακίων

Ο κ Κουρουμπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου του για το φάρμακο με αφορμή και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μαρκετ. «Πάντα είχαμε τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11500 φαρμακεία. Σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μαρκετ». 

Και διευκρίνισε: «Εγώ δεν σας κρύβω ότι απαίτηση της Τρόικας ήταν να πάνε όλα τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε το δικαίωμα κατά τη διαπραγμάτευση. Δεν συμφώνησε να πάνε όλα τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά ένα μέρος από αυτά. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι φαρμακοποιοί.

Ας έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία που τους έδειξε σεβασμό και είναι ειλικρινής στην προσπάθεια να δώσομε λύση. Η χώρα κάνει διαπραγμάτευση. Τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση διότι έχουν εμμονές σε ένα τέτοιο θέμα;»

Απο την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «…δυστυχώς διαχειριζόμαστε λένα σύστημα υπο κατάρρευση, με τραγικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και υποδομών και εξοπλισμού. Δίνουμε μια μάχη – κυρίως οι εργαζόμενοι στην Υγεία – για να διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης….Κρίσιμο θέμα είναι η επένδυση σε ανθρωπινο δυναμικό, κάτι που θα εξαρτηθεί απο την τελική διαπραγμάτευση…”

(Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων

Το νέο κτίριο που φιλοξενεί το Πολυδύναμο Ιατρείο βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας Σφακίων και καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Διαθέτει ακτινολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, αίθουσα βραχείας νοσηλείας και βοηθητικούς χώρους. Σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με αγροτικό γιατρό και παιδίατρο ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για ενίσχυσή του με δύο επικουρικούς γιατρούς. 

Πριν τα εγκαίνια του ιατρείου, ο κ. Κουρουμπλής έδωσε το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση των Σφακίων κατά των Τούρκων στην «Θυμιανή Παναγιά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook