Έρευνα για τις ενέργειες δύο υφισταμένων της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ ξεκίνησαν δύο γάλλοι εισαγγελείς, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς σε λίγες μέρες θα αποφασιστεί ποιος θα αναλάβει τη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η γαλλίδα υπουργός είναι , ως γνωστόν, υποψήφια για τη θέση αυτή.

Η έρευνα αφορά την υπόθεση της αμφιλεγόμενης καταβολής μεγάλου χρηματικού ποσού στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί από μια κρατική επιτροπή διαιτησίας το 2008 και επικεντρώνεται στον Ζαν-Φρανσουά Ροσί, επικεφαλής του ομίλου που είχε αναλάβει τη ρευστοποίηση πόρων της τράπεζας Le Credit Lyonnais (LCL), και τον Μπερνάρ Σεμαμά, πρόεδρο της κρατικής υπηρεσίας που επέβλεπε τον όμιλο αυτό.

Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι βρίσκονταν υπό την εποπτεία της Λαγκάρντ, επέλεξαν τη διαδικασία της διαιτησίας αντί της δικαστικής οδού στην υπόθεση της διένεξης του Ταπί με την Credit Lyonnais, την οποία ο επιχειρηματίας κατηγόρησε ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Η καταβολή των 285 εκατομμυρίων ευρώ στον Ταπί, προσωπικό φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ενδέχεται να περιπλέξει την προσπάθεια της κυρίας Λαγκάρντ να αναδειχθεί στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά το ότι η ίδια διαψεύδει τις κατηγορίες που της αποδίδονται.

Η νέα έρευνα, την οποία αποκαλύπτει ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, άρχισε την ώρα που τριμελές δικαστήριο εξετάζει εάν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το ρόλο της  κυρίας Λαγκάρντ στην υπόθεση. Η απόφαση του δικαστηρίου αυτού αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 8 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook