Στο…παρά 1’ της πραγματικής χρεοκοπίας θα βρεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα ο Δήμος Γόρτυνας, δηλαδή της αδυναμίας να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο βασικές υποχρεώσεις λειτουργίας,  όπως είναι αυτή της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς το ταμείο είναι…μείον…

Αυτό μας λέει ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νίκος Σχοιναράκης ο οποίος βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών που θα επιτρέπει την εκταμίσευση χρημάτων από το ταμείο παρακράτησης πόρων των ΟΤΑ: «Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για το Δήμο Γόρτυνας. Γι αυτό καλούμε για άλλη μια φορά το Υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των συνεπειών από την αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού. Η παράταση που έχουμε είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια λύση πριν από αυτή την ημερομηνία. Από όσα γνωρίζω θα πάει στη βουλή μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα, όχι μόνο σε αυτό της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού αλλά και χρηματοδότησης του Δήμου μας καθώς δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι», αναφέρει ο ίδιος εξηγώντας πως υπάρχει λύση χωρίς να υποστεί κόστος ο κρατικός προϋπολογισμός: «Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών, από την εποχή της προηγούμενης συγκυβέρνησης, έχει μπει στη διαδικασία παρακράτησης των πόρων που επέδιδαν στους Δήμους από την οποία έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στα 100 εκατομμύρια. Επίσης υπάρχει και ένας ακόμα “κουμπαράς” που είναι για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Μέσα από αυτά τα χρήματα μπορεί να δοθεί η λύση. Όχι μονάχα για τον Δήμο μας αλλά και για τους υπόλοιπους Δήμους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα».

Η οικονομική «ασφυξία» του Δήμου, όπως είναι αναπόφευκτο, μετακυλύετε πλέον στους ίδιους τους δημότες οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα (και εφόσον δεν έχει δοθεί κάποια λύση) είναι πολύ πιθανό να αντικρίσουν τους κάδους των απορριμμάτων του Δήμου όπως τους…άφησαν το βράδυ της Κυριακής: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά απαραίτητων για τη λειτουργία του Δήμου ενεργειών ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε αφενός να ολοκληρώσουμε μια σειρά σημαντικών έργων από το ΕΣΠΑ, αφετέρου να κληθούμε να επιστρέψουμε χρήματα που είχαμε πάρει για την εκτέλεση αυτών των έργων εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2015. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δήμος μας δεν μπορεί να προβεί σε διαγωνισμούς στην ανάθεση προμηθειών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, όπως είναι αυτή των καυσίμων. Και αυτά που είχαμε φροντίσει να έχουμε, ήδη τελειώσανε και αμφιβάλλω αν μπορούμε από την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη να τροφοδοτήσουμε ακόμα και τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Σχοιναράκης, περιγράφοντας το αδιέξοδο που έχει η σημερινή κατάσταση: «Επίσης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό ούτε για την συντήρηση των γεωτρήσεων. Καθημερινά χαλάνε οι γεωτρήσεις, ύδρευσης και άρδευσης και αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς νερό δεν μπορεί να ζήσει ο πολίτης του δήμου μας.

Παράλληλα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη υδρονομέα για την καλοκαιρινή περίοδο ούτε και να δημοπρατήσουμε έργα όπως είναι τα δίκτυα συνδέσεων για το αποχετευτικό», καταλήγει ο ίδιος.   

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook