Τελευταία ενημέρωση: 21:35

Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους, όπως τόνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Λουξεμβούργο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία για τη χώρα μας, όπως άλλωστε αναμενόταν. 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 (ώρα Ελλάδος), με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών, Άλεξ Σταμπ, να γνωστοποιεί το… σφύριγμα της λήξης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. 

Μετά το τέλος του Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για πολύ μικρή πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας και μάλιστα σημείωσε πως δεν φαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία.  Όπως σημείωσε οι Θεσμοί έδειξαν ευελιξία και επέτρεαν την αντικατάσταση μέτρων από ισοδύναμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως εστάλη έντονο μήνυμα στην Ελλάδα να στείλει νέες σοβαρές προτάσεις με τις οποίες θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Επανέλαβε πως είναι δυνατόν να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα για την Ελλάδα και σημείωσε πως πλέον υπάρχει ελάχιστος χρόνος. 

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως εδώ  και δύο εβδομάδες υπάρχει μία κατάσταση αποκλεισμού, ενώ έκανε σαφές πως ενώ περίμεναν αντιπροτάσεις, δεν παρουσιάστηκε τίποτα σήμερα. Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε ιδιαίτερα δραματικός λέγοντας πως οι Θεσμοί καλούν την κυβέρνηση να δεσμευτεί και να γίνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Βάρυτατος υπαινιγμός Λαγκάρντ: Να συνεχίσουμε το διάλογο με ενήλικες στο δωμάτιο

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το νέο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, η κυρία Λαγκάρντ είπε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες στο δωμάτιο», αφήνοντας υπονοούμενα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Μεταξύ άλλων, η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως χρειάζεται πολιτική λύση για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ακόμη πως η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, η κυρία Λαγκάρντ είπε πως πρέπει να έρθουν από την ελληνική πλευρά ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, υλοποίηση των μέτρων, χρηματοδότηση και διαιτησία από τους θεσμούς.

«Είμαστε σε κατάσταση αναμονής», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι θεσμοί συνέταξαν μια σειρά λογικές προτάσεις.

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές

Μία συμφωνία θα απαιτήσει υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη, συμβιβαστική πρόταση στους Θεσμούς, αλλά όπως τόνισε το Eurogroup επέλεγε να εστιάσει στις ευθύνες μόνο της Ελλάδας και όχι της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές, είπε ακόμη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook