Αμέσως μετά τη διαφαινόμενη λύση στην κρίση χρέους με το ταμείο EFSF, η Morgan Stanley ανακάλυψε τις φθηνές μετοχές της Περιφέρειας, όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οκτώ ελληνικές!

Ενώ, λοιπόν, η σχέση ρίσκου – απόδοσης είναι πιο ελκυστική στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Περιφέρειας, η αμερικανική εταιρεία «σκρινάρισε» με συγκεκριμένα κριτήρια πάνω από 150 εταιρείες (με κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ) και εμφανίστηκαν 45 μετοχές που πληρούσαν τα 2 από τα 11 κριτήρια, ενώ 27 τίτλοι εμφανίστηκαν με 3 ή και περισσότερα κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σε αυτή τη λίστα από την Ελλάδα περιλήφθηκαν ο ΟΤΕ, που πληρούσε 4 κριτήρια, η ΔΕΗ, με 3 κριτήρια, ο ΟΠΑΠ, με 4 κριτήρια, και η Motor Oil, με 2 κριτήρια.

Το ελληνικό διυλιστήριο, όπως και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ περιλαμβάνονται και σε άλλη λίστα, η οποία έχει περιλάβει τις πιο φθηνές μετοχές από άποψη P/Ε (τιμή προς κέρδη) και Return on Equity (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) και ειδικότερα τις μετοχές εταιρειών που βρίσκονται στα χαμηλότερα σημεία τους τα 10 τελευταία χρόνια.

Η Εθνική, λ.χ., εμφανίζεται με P/Ε 7,6 (αν και δεν είναι δόκιμο να εξετάζεις μια τράπεζα από πλευράς P/Ε), ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 8,2%. Στον ίδιο πίνακα η Motor Oil διαθέτει απόδοση ιδίων κεφαλαίων που «βγάζει μάτια», με 28,9%, ενώ το P/Ε βρίσκεται στο 7.

Σε άλλη λίστα με κριτήρια ένα θετικό και αυξανόμενο δείκτη κερδών από ελληνικής πλευράς εμφανίζεται η ΔΕΗ. Στη λίστα με τις υποτιμημένες μετοχές και αυτές που έχουν υποαποδώσει στο χαμηλό γύρισμα της αγοράς περιλήφθηκε πάλι ο ΟΤΕ.

Στη λίστα με τα αξιόπιστα κέρδη ανά μετοχή τα τελευταία δέκα χρόνια περιλήφθηκε η Βιοχάλκο. Στη λίστα με τις εταιρείες υψηλής ποιότητας που έχουν χαμηλό δείκτη Ebidta και χαμηλό δείκτη Roce (Return on capital) εμφανίζεται πάλι ο ΟΤΕ.

Η Μorgan Stanley θεωρεί μάλιστα ότι ο ΟΤΕ παρουσιάζει την υψηλότερη πιθανότητα ανοδικής κίνησης. Τέλος, σε άλλη λίστα η Morgan Stanley περιέλαβε την Ιντραλότ και την JUMBO.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook