Ρύθμιση για το νέο ταμείο που θα συσταθεί για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015, περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος, όπως είπε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικων Ευάγγελος Βενιζέλο, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία ολοκληρώνεται σήμερα και η δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

«Το πρώτο κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου περιλαμβάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας που θα αποτελείται από 5μελές (διοικητικό) συμβούλιο και θα ενημερώνει διαρκώς την Βουλή», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνησε ότι οι εταίροι μας θα έχουν δύο παρατηρητές στο συμβούλιο που θα μεταφέρουν τεχνογνωσία και δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος, θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία που θα ανήκει 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.

Θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα οριστεί μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των ΔΕΚΟ της Βουλής.

Το νέο Ταμείο θα επιβλέπουν δύο παρατηρητές από την πλευρά των δανειστών, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εταιρεία θα αναλάβει να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει άμεσα το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Στόχος είναι μέσα στο 2011 να εισπραχθούν 5 δισ. εύρω, το 2012 10 δισ. ευρώ και περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ μέσα στο 2013.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα, που θα ασκεί επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση, θα μετέχουν αποκλειστικά τεχνοκράτες, με εμπειρία στις μετοχοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αναθέτει στο Ταμείο κάποιο έργο οι αποφάσεις θα θεωρούνται οριστικές και θα προχωρούν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς χειρισμούς.

Το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου θα δοθεί στα κόμματα μέσα στην ημέρα, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Ο εφαρμοστικός θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Δευτέρα και θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεδριάσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook