Δείγμα οργανωτικού κενού ή ένδειξη στάσης πληρωμών; Σχεδόν 300.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν και αποτελούν αντικείμενο αναμονής η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και τη 2ετία. Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την περίπτωση ο φέρων τον τίτλο του συνταξιούχου;

«Απολύτως τίποτα» σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη τα οποία καταθέτουν στο tvxs.gr την τραυματική εμπειρία του κλάδου από τη συνδιαλλαγή με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέλος της διοίκησης στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, ο κ. Διαμαντής Μαυροδόγλου παραθέτει 3 χαρακτηριστικά στοιχεία: «Αυτή τη στιγμή, μόνο στο ΙΚΑ, εκκρεμούν 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, από τις οποίες οι 57.000 αφορούν την κεντρική υπηρεσία της οδού Νικηφόρου. Αυτές οι αιτήσεις υποβλήθηκαν πριν από 10-12 μήνες».

«Στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ο χρόνος αναμονής είναι ακόμη μεγαλύτερος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δήμος Κουμπούρης.

Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αναγνωρίζει «προβλήματα και δυσλειτουργίες των υπηρεσιών συντάξεων, κυρίως στην καθυστέρηση έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων» και αποδίδει το φαινόμενο «κυρίως στις διαδικασίες συγκέντρωσης (ανακεφαλαίωσης) του χρόνου ασφάλισης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανατρέχει στο… 1934. Από τότε έως το 2001, «δεν είχε τηρηθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενιαίος Λογαριασμός Ασφαλισμένου με αξιόπιστα και ασφαλή στοιχεία για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου (σε έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή), δεδομένου ότι εφαρμόσθηκαν αποσπασματικά και παράλληλα διάφορα συστήματα ασφάλισης με ανάλογη ποικιλία στον τρόπο απεικόνισης του χρόνου ασφάλισης».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης των εργαζομένων, σε περισσότερα Ταμεία, εφαρμόζονται πρόσθετες χρονοβόρες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των Ταμείων για την συγκέντρωση του χρόνου ασφάλισης». Πάντως, εξαγγέλλει ότι πλέον ρυθμίζονται τα προβλήματα ψηφιοποίησης, γεγονός που θα δώσει διέξοδο σε συνδυασμό με την καταβολή προσωρινής σύνταξης.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ, ο κ. Μαυροδόγλου τονίζει: «Ο εκάστοτε μέλλων συνταξιούχος, 5 μήνες προτού βγει στη σύνταξη, επισκέπτεται και ανακεφαλαιώνει την ασφαλιστική του περίοδο στην αντίστοιχη υπηρεσία, η οποία καταγράφει τον αριθμό των ασφαλιστικών ημερών, γεγονός που διευκολύνει την υπηρεσία ώστε να μην κάθεται να μετράει κ.ο.κ. Σκεφτείτε να μην προηγούταν αυτή η διαδικασία».

Επιπλέον, δηλώνει ότι έως σήμερα «κανένα ποσό απολύτως δεν καταβάλλεται» στους δικαιούχους έστω ως μέρος της σύνταξηςγια την προσωρινή οικονομική τους ενίσχυση. Ο ίδιος άλλωστε εμφανίζεται ανήσυχος: «Το ΙΚΑ και η κυβέρνηση διαμηνύουν ότι σύντομα θα παρέχουν το πολύ μέσα σε 2-3 μήνες την εκάστοτε σύνταξη, αλλά στο 80% του συνολικού ποσού της. Φοβόμαστε ότι αυτό το 80% θα είναι το τελικό ύψος της σύνταξης».

Αναζητώντας τα αίτια της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων, ο κ. Μαυροδόγλου μεταφέρει ότι «σήμερα το ΙΚΑ λειτουργεί με το 60-65% των υπαλλήλων τους οποίους ορίζει ο κανονισμός του, με αποτέλεσμα αντί για 12.000 να διαθέτει μετά βίας 7.000. Το παράρτημα έκδοσης συντάξεων της οδού Νικηφόρου λειτουργεί με λιγότερο από το μισό προσωπικό». Ταυτόχρονα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έλλειψης ρευστότητας, καθώς «οι 120.000 αιτήσεις, οι οποίες εκκρεμούν, αντιστοιχούν στο 1/10 των συνταξιούχων του ΙΚΑ και ανέρχονται σε περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ ετησίως».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμπούρης υπενθυμίζει την παλαιότερη εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι οι συντάξεις θα καταβάλλονται μέσα σε 2,5 μήνες, για να σταθεί με τη σειρά του στη μείωση του προσωπικού και στην παράλληλη αύξηση των απαιτήσεων. Ο ίδιος διαπιστώνει και έλλειψη πόρων σε ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ, θεωρώντας πιθανό η κυβέρνηση «μέσα από αυτή τη διαδικασία να διαχειρίζεται θέματα ρευστότητας». «Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για στάση πληρωμών από τη στιγμή που δεν προσλαμβάνεις κόσμο και δεν καταβάλλεις τις συντάξεις;», αναρωτιέται.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μαυροδόγλου, εκτός από τις συλλογικές συνδικαλιστικές προσπάθειες, ο εκάστοτε δικαιούχος«δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να επισκέπτεται την αρμόδια υπηρεσία και να ρωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση» της πολυπόθητης σύνταξης.

Μέσοι χρόνοι αναμονής για τη χορήγηση συντάξεων:

-ΙΚΑ – ΕΤΑΜ: 9 μήνες
-ΟΑΕΕ: 9 μήνες
-ΟΓΑ: 6 μήνες
-Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: 8 μήνες

*Η διάρκεια αυξάνεται όταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook