Το ανάκτορο της Κνωσού δεν θα παραχωρηθεί για την πραγματοποίηση συναυλίας, όπως δεν έχει συμβεί καμία φορά στο παρελθόν. Ακόμα και αν πρόκειται για την όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ.

Αυτή είναι η τελική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την παραχώρηση χρήσης της κεντρικής αυλής του ανακτόρου, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών.

Το επιχείρημα του Δήμου

Το σκεπτικό για το αίτημα παραχώρησης εκ μέρους του Δήμου είναι ότι η συγκεκριμένη όπερα, που αναφέρεται στον βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στο νησί. Ίσως γι’ αυτό το λόγο και οι διοργανωτές θέλησαν να παιχτεί στο εντυπωσιακότερο όλων των μινωικών ανακτόρων.

Η απόφαση του ΚΑΣ

Μια τέτοια μουσική παράσταση όμως θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν 500 - 600 καθίσματα μπροστά από την αίθουσα του θρόνου, εκτός από τα φωτιστικά και τις ηχητικές εγκαταστάσεις. 

Γι’ αυτό και το επιχείρημα δεν έπιασε. «Είναι ένα ευπαθέστατο μνημείο. Ποτέ δεν έχουν περάσει συγχρόνως 600 άτομα από το ανάκτορο. Το επιχείρημα δεν είναι ιστορικό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νικόλαος Σταμπολίδης.

«Θα μπορούσε να γίνει σε άλλον χώρο, ας πούμε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου», δήλωσε η εισηγήτρια κ. Νικολέττα Βαλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, τονίζοντας ότι το ανάκτορο της Κνωσού είναι για τον μινωικό πολιτισμό ό,τι η Ακρόπολη για τον κλασικό.