Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών είναι ορατός αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει στις 2 Αυγούστου το ανώτατο όριο κρατικού χρέους, πάνω δηλαδή από τα 14,3 τρισ. Δολάρια, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία». Αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταβάλει το αντίτιμο για το κουπόνι του ομολόγου που λήγει στις 15 Αυγούστου, τότε, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης σε έξι περίπου εβδομάδες, η χώρα θα τεθεί σε τροχιά «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αν το Κογκρέσο δεν αποφασίσει να παρέμβει μέχρι τότε, το πλουσιότερο έθνος του κόσμου -ανίκανο να δανείζεται 4 δισ. δολ. προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς του- διακινδυνεύει να φανεί αφερέγγυο. Ή όχι;

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε «σοβαρές αναταραχές» τις χρηματαγορές, χαμηλότερη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, θα προκαλούσε ζημιά στο δολάριο και στα κρατικά χρεόγραφα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα μπορούσαν να χαθούν 642.500 θέσεις εργασίας, να προστεθούν 19.175 δολάρια σε κάθε στεγαστικό δάνειο και να περικοπούν 8.816 δολάρια από ένα τυπικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook